Liha taipuu moneksi ja moneen makuun – kiinnostaa myös nuoria ja urheilijoita
Suomalaisen lihan puolestapuhuja, lihanleikkaaja Rene Kuukkanen on hakenut alan oppinsa Lontoosta. Hän haluaa edistää modernin lihanleikkuun kulttuuria ja tietoisuutta alan toimijoille.
Lihanleikkaajana ansioitunut Rene Kuukkanen iloitsee, että mielipiteiden tulvasta huolimatta liha säilyttää asemansa kuluttajan lautasella. Kuva: Matti PartanenEnnen lihaa sanottiin vain lihaksi, mutta lihoissa on kuitenkin eroja. Löytyy nautaa, possua ja riistaa, leikattuna, paloiteltuna ja jopa raakakypsytettynä.
Ajan myötä lihan ympärille on rakennettu myös kokonainen makujen, muotojen ja mielipiteiden maailma.
Kivijalka Butchery, pieni lihanleikkaamo Saarijärveltä nostaa omalla toiminnallaan lihan arvostuksen aivan uudelle tasolle.
Yrittäjä Rene Kuukkanen on yksi niitä harvoja suomalaisen lihan puolestapuhujia, jotka ovat hakeneet oppinsa kansainväliseltä tasolta.
”Olin reilut 20 vuotta sitten Lontoossa ja pääsin töihin perinteiseen lihakauppaan. Siellä pääsin kokeilemaan, miten liha leikataan ruhoina asiakkaan silmien edessä valmiiksi tuotteeksi. Kiinnostuin alasta ja sillä tiellä ollaan”, Kuukkanen sanoo.
Kivijalka Butchery on kehittänyt ympärilleen monipuolisen palvelupaketin.
Toiminnan ydin koostuu lihanleikkaus- ja rahtipalveluista, lihan tukkumyynnistä sekä alan koulutuksesta ja konsultoinnista.
”Haluamme omalla toiminnallamme edistää myös tilan suoramyyntiä tarjoamalla tuottajille monipuolisia leikkuu- ja raakakypsytyspalveluita, kuten Dry-Aged -kypsytystä sekä tilan omien etikettien käyttöä.”
Pitkään kokemuspohjaansa nojaten Kuukkanen sanoo lihan tekevän kauppansa edelleen.
”Vaikka mielipiteiden kirjo on viime aikoina ollut runsas, niin lihapuolen asiakkaita on tullut kuitenkin lisää. Erityisesti nuoremman sukupolven edustajat ovat hyvin edustettuina. Myönteinen suunta näkyy myös siinä, että esimerkiksi urheilijoiden keskuudessa lihankäyttö on lihan ravintoarvojen ansiosta lisääntynyt.”
Olipa sitten kyseessä nauta, lammas, sika, hevonen tai riista, niin kaikkia ruhoja ei kannata leikata samalla tavalla.
Liha-alan ammattilaisena Kuukkanen jaksaa uskoa, että mielipiteiden tulvasta huolimatta suomalainen liha säilyttää asemansa.
”Näkymät ovat hyvät. Kun laatu pidetään korkealla ja lihan monikäyttöisyys huomioidaan, niin liha taipuu jatkossakin moneksi ja moneen makuun”, Kuukkanen iloitsee.
Lihanleikkuu käsityönä on kuitenkin taitolaji ja tämä kiinnostaa tavallisen kuluttajan lisäksi myös alan eri toimijoita.
On tärkeää, että liha osataan leikata oikein.
”Lopputulos näkyy pannulla ja tuntuu viimeistään makunystyröissä. Olipa sitten kyseessä nauta, lammas, sika, hevonen tai riista, niin kaikkia ruhoja ei kannata leikata samalla tavalla. Pihvikirurgin työ vaatii osaamista ja näitä taitoja opetan tarvittaessa jopa metsästysseuroille.”
Suomalaisen lihan puolesta puhuva Rene Kuukkanen kertoo tuoreimpia liha-alan kuulumisia myös Sarkamessuilla. Luvassa on tiedon ohella myös pienimuotoisia työnäytöksiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






