Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Glögin seuraksi lohikulibjakaa

    Pikkujouluaikaan voi tarjota jouluglögin kanssa suolaisia piiraita. Slaavilainen kulibjaka 
täyttää nälkäiset 
vatsat runsaudellaan.
    Ruokaisa lohikulibjaka kätkee 
sisäänsä kokonaisen aterian.
    Ruokaisa lohikulibjaka kätkee 
sisäänsä kokonaisen aterian. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Lohikulibjaka on kaaviloituun voitaikinaan leivottu klassikkopiirakka. Meillä suositaan pohjana kevyempää vaihtoehtoa, rahka-voitaikinaa.

    Riisi-lohitäytteinen piirakka on hyvin ruokaisa, joten salaatin kera se riittää ateriaksi.

    Lohikulibjaka

    8–10 annosta

    Rahkavoitaikina

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    250 g voita

    4 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    200 g suppilovahveroita tai herkkusieniä

    1 sipuli

    1 rkl voita

    puolikas purjoa

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    1 dl puuroriisiä

    2 keitettyä (8 min.) munaa

    2 rkl sitruunamehua

    1/2 dl hienonnettua tilliä

    1/2 dl ruokakermaa

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    300 g lohta tai kirjolohta

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    Voiteluun munaa

    Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

    Hienonna sienet ja sipulit. Hauduta pannulla voissa, kunnes neste on haihtunut sienistä. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

    Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, tillillä, pippurilla ja lisää kerma.

    Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 x 30 senttimetrin levyksi. Voitele reunat munalla.

    Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi.

    Leikkaa lohi viipaleiksi ja levitä riisin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Levitä päälle sieniseos ja lopuksi riisi. Kauli loppu taikina hiukan isommaksi, 22 x 32 senttimetrin kokoiseksi levyksi.

    Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.

    Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.