Kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -merkki entistä useammassa tuotteessa
Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 12 500 elintarvikkeessa. Merkkiä käyttää 340 yritystä.
Kotimaisuusaste on pysynyt Hyvää Suomessa-tuotteissa korkeana vuodesta toiseen satokausivaihteluista huolimatta, merkkiä hallinnoiva Ruokatieto kertoo. Kuva: Juho LeskinenViime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on hieman kasvanut. Kahden prosentin kasvun vetureina ovat olleet muun muassa leipomo- ja kasvistuotteet sekä juomat, tiedottaa Ruokatieto Yhdistys ry.
Esimerkkeinä uusista alkuperämerkityistä tuotteista yhdistys mainitsee pitaleivät, briossit, kuplivat juomat sekä valmisruokavalikoiman. Kasviksista valmistetuissa uutuuksissa maistuvat esimerkiksi pellava, hamppu, vihreä linssi ja härkäpapu. Makeita tulokkaita ovat maustetut siirapit.
Merkki on käytössä noin 12 500 elintarvikkeessa. Kotimaisista raaka-aineista kertovaa merkkiä käyttää 340 yritystä.
”Ruokatiedon jäsenkyselyn mukaan yli puolet organisaatioista katsoo, että valmistamiensa Hyvää Suomesta -tuotteiden määrä tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana”, kertoo tiedotteessa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Kotimaisuusaste on pysynyt Hyvää Suomesta -tuotteissa korkeana vuodesta toiseen satokausivaihteluista huolimatta, Ruokatieto kertoo.
Täyden sadan prosentin kotimaisuusaste löytyy 40 prosentista Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista. Kolmasosa tuotteista yltää 95–99 prosenttiin ja neljännes 80–95 prosenttiin.
Noin neljä prosenttia alkuperämerkityistä tuotteista on sellaisia, että niiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on minimirajassa 75 prosenttia tai lähellä sitä. Ruokatiedon mukaan nämä ovat tuotteita, joissa on useaa raaka-ainetta. Osa niistä on sellaisia, ettei niitä saa kotimaisena.
Hyvää Suomesta -merkin (Joutsenlippu) kriteerit
Hyvää Suomesta -merkkiä saa käyttää lopputuotteessa, joka on valmistettu ja pakattu Suomessa ja jonka raaka-aineesta vähintään 75 prosenttia on suomalaista.
Lihan, kalan, munien ja maidon on oltava 100 prosenttia suomalaista.
Lopputuotteen kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden määrästä valmistusreseptin mukaan. Lisättyä vettä ei lasketa raaka-aineeksi.
Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus on tuotekohtainen. Merkkiä hallinnoi ja käyttöoikeuden myöntää Ruokatieto Yhdistys ry.
Ruokatiedon verkkosivuilla on tuote- ja yrityshaku, jossa on kotimaista alkuperää olevat tuotteet valmistajineen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



