Tällä perkauskikalla saat kuhasta entistä maistuvampaa
Umpiperkaus säästää kalan makua ja pitää sen mehevämpänä. Menetelmä sopii moniin kalan valmistustapoihin.
Täytteet pysyvät kalan sisällä paremmin, jos kala on umpiperattu. Mikäli kaikki täyte ei sovi vatsaan, voi loput laittaa vuokaan kalan viereen. Kuva: Jaana KankaanpääUmpiperkauksella tarkoitetaan kalan sisälmysten poistamista ilman, että kalan maha viilletään perinteiseen tapaan auki. Umpiperkauksessa kalan ruoansulatuskanava sekä sisäelimet poistetaan kalan etupuolelta kidusten mukana.
Umpiperkauksessa irrotetaan ensin kuhan suolen takapää esimerkiksi painamalla suoli poikki veitsellä peräaukon etupuolelta. Toinen tapa on leikata kalasaksilla peräaukon ympäriltä irti kolmionmallinen pala.
Tämän jälkeen kuhan kidukset irrotetaan kiinnityskohdista edestä ja takaa.
Näiden toimien jälkeen koko kalan ruoansulatuskanava tulee ulos yhtenä pakettina, kun kiduksista vedetään varovasti ja rauhallisesti. Mahapuolelta painamalla tulevat ulos myös mäti- ja maitipussit. Sisälmysten poiston jälkeen kalan voi puhdistaa normaaliin tapaan.
Umpiperkaus on hyvä keino säilyttää saaliskalat käyttökelpoisina pidempään.
Ruoanvalmistuksessa umpiperattu kala on mehukkaampi kuin perinteisesti suolistettu kala. Uunissa valmistettuna mahdolliset täytteet pysyvät paremmin kalan sisällä ja kokonaisena valmistettavasta kalasta tulee kauniimpi, jos kalan vatsa jätetään avaamatta.
Umpiperkausmenetelmä sopii myös ahvenelle, särjelle ja lahnalle.
Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajatArtikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


