Evira varoittaa: Kotimainen porkkana voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen
Keinot ruokamyrkytyksen ehkäisyyn ovat yksinkertaisia.
Evira muistuttaa, että oikein käsiteltynä tuoreiden kasvisten käyttö on täysin turvallista. Kuva: Jaana KankaanpääElintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa, että porkkanoissa elävä yersinia -bakteeri voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Bakteeri voi lisääntyä porkkanoissa talven aikana.
Evira muistuttaa, että oikein käsiteltynä tuoreiden kasvisten käyttö on täysin turvallista. Kotikeittiössäkin kasviksia käsitellessä tulee muistaa hyvä hygienia. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja niitä voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti. Lisäksi tulee muistaa pestä kädet huolellisesti ja riittävän usein.
Aiemmin yersinia pseudotuberculosis on Eviran mukaan aiheuttanut laajoja epidemioita. Epidemiat ovat johtuneet kotimaisen porkkanan talven yli jatkuvasta varastoinnista.
Bakteeri ei ole yleinen, mutta se saattaa päätyä porkkanoihin jo korjuuvaiheessa maaperästä. Yersinia-bakteeri pystyy monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana nollan ja viiden asteen lämpötilassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
