
Talkooväen ruokkiminen onnistuu helposti suurella sopalla ja pannupullalla
Kevättalkoiden kohokohta on lautasellinen lämmintä keittoa sekä pullakahvit töiden lomassa. Aloitetaan satokauden hyödyntäminen lempeän makuisella nokkoskeitolla.Hyvän maun lisäksi nokkoskeitosta saa rautaisen annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Nokkonen sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä C-vitamiinia, kivennäisaineita ja foolihappoa. Rautaa on moninkertaisesti pinaattiin verrattuna. Nokkosessa ei ole oksaalihappoa kuten pinaatissa.
Kevään ensimmäiset nokkoset voi käyttää varsineen. Loppukesästä kerätään vain ylimmät lehdet. Huuhtele nokkoset ja keitä lehtiä muutama minuutti, eli kunnes ne tulevat veteliksi. Hienonna valutetut lehdet veitsellä tai soseuta.
Nokkonen on nitraattikasvi, joten keitinvettä ei suositella ruuanvalmistukseen. Jos käytät paljon nokkosta, huolellinen ryöppäys on tärkeää. Nokkosruokia ei suositella alle vuoden ikäisille. Nitraattia on huomattavasti vähemmän kuin pinaatissa.
Litra tiiviisti painettua nokkosta painaa noin 100 grammaa. Siitä syntyy sosetta vajaa desilitra.
Ranskalainen kasviskeitto sopii vegaanin ruokavalioon. Keittoannokseen lisätään lusikallinen aiolia. Se on valkosipulilla ja sitruunamehulla maistettua majoneesia. Tänä päivänä kaupoissa voi ostaa myös vegaanista majoneesia.
Suosittu broileri sopii myös keiton raaka-aineeksi. Rikotut ohrasuurimot lisäävät keltaisen broilerikeiton ruokaisuutta. Ohran tilalla voi käyttää pitkäjyväistä riisiä.
Pannupulla on helppo ja nopea valmistaa. Aineksista sekoitetaan löysähkö hiivataikina. Uunipannulle levitetty taikina kohotetaan vain kerran.
Kohonneen taikinan päälle ripotellaan viimeisiä pakastimeen säilöttyjä marjoja. Onhan aika tehdä inventaari ennen uutta satokautta. Pinnalle voi levittää yhtä marjaa tai marjasekoitusta. Uunista ottamisen jälkeen ripotellaan sokeria pinnalle. Sokerin määrä on makuasia.
Nokkoskeitto
4 annosta
Ainekset
1 l nokkosia
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1 rasia (250 g) yrttistä tuorejuustoa, esimerkiksi basilika
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
Tarjoiluun
nippu ruohosipulia
2 munaa
Valmistusohje
Huuhtele ja ryöppää nokkoset. Soseuta nokkoset noin puolen maitomäärän kanssa.
Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi ja vatkaa nokkosmaito vähitellen joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Lisää loppu maito ja juusto. Kypsennä noin 10 minuuttia. Sekoita välillä kattilan pohjaa myöten. Mausta ja tarkista maku.
Keitä munat kypsiksi ja hienonna haarukalla. Lisää munahakkelusta ja ruohosipulisilppua keittoannoksen päälle. Tarjoa lisäksi ruisvoileipää.
Keltainen broilerikeitto
5–6 annosta
Ainekset
13 dl vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutiota
1 1/2 dl rikottuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
2 porkkanaa
1 iso sipuli
4 - 5 perunaa
1 pussi (200 g) pakastemaissia
400 g broilerisuikaleita
1 tl kurkumaa
1 rkl voita
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 rkl sitruunamehua
1 prk (2,5 dl) sitruunapippuri ruokakermaa
(suolaa)
Valmistusohje
Keitä ohrasuurimoita kanaliemessä noin 15 minuuttia.
Suikaloi kuoritut porkkanat, pilko sipuli sekä lohko perunat. Lisää kasvikset ohrasuurimoiden joukkoon ja keitä lähes kypsäksi.
Sulata voi pannulla ja lisää kurkuma. Paista broilerisuikaleet kurkumavoissa.
Lisää keittoon maissi, broileri ja pippurirouhe. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Lisää ruokakerma. Kuumenna ja tarkista suolan määrä.
Ranskalainen kasviskeitto
4 annosta
Ainekset
2 porkkanaa
4 perunaa
1 (200 g) fenkoli tai varhaiskaalia
2 lehtisellerin vartta
2 kevätsipulia
2 rkl oliiviöljyä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 sitruunan mehu
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1/2 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 laakerinlehteä
1/4 ruukkua timjamia
Aioli
1 dl vegaanista majoneesia
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
Valmistusohje
Kuori ja viipaloi porkkanat. Paloittele kuoritut perunat. Leikkaa fenkoli, sellerinvarret ja kevätsipulit viipaleiksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, sokeri, suola, sitruunamehu, paseerattu tomaatti, pippuri ja laakerinlehdet.
Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Lisää keittoon hienonnettu timjami.
Mausta majoneesi puristetuilla valkosipulinkynsillä ja sitruunamehulla. Tarjoa keiton kanssa.
Pannupulla
uunipannullinen
Ainekset
5 dl maitoa
1 pala (50 g) hiivaa
1 1/2 rkl kardemummaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
11 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Pinnalle
2 rkl voisulaa
5 dl pakastemarjoja, esimerkiksi vadelmia
1-2 rkl sokeria
1/2 dl mantelilastuja
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kardemumma, sokeri ja suola.
Vatkaa muna kevyesti joukkoon sekä osa jauhoista. Sekoita puuhaarukalla loput jauhot ja voi sulatettuna joukkoon. Taikina saa jäädä löysähköksi
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Anna kohota.
Sivele pinta kevyesti voisulalla. Ripottele päälle marjoja sekä mantelilastuja.
Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Ripottele kypsän piirakan pinnalle sokeria. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




