Vaihtelua vanhuksen ruokaan vaikka pottumuusia tuunaamalla
Ikääntyvän on tärkeä syödä monipuolisesti myös kasviksia, mutta ruokahalu on usein heikko. Siksi suosi perinteisiä ruokia, mutta mausta niitä houkutteleviksi, kuten vaikkapa lisäämällä perunamuusiin pinaattia tai porkkanaa.
Perunasose maistuu kaiken ikäisille. Pinaatti ja porkkana tuovat vaihtelua perusmuusiin. Kuva: Jaana KankaanpääSuosi perinteisiä ruokia, koska ikäihmiset vierastavat monesti uusia mausteita sekä raaka-aineita. Perunamuusi on kaikille tuttu ruuan lisäke, ja siihen saa vaihtelua sekoittamalla muusiin muita juureksia tai vaikkapa tuorejuustoa.
Jos käsivoimat eivät riitä perunoiden ja juuresten kuorimiseen, pakasteista löytyy monipuolisesti sekoituksia sekä yksittäisiä vihanneksia. Tuoreiden tavoin pakastevihannekset tuovat makua, väriä ja vaihtelua ruokaan. Tavoitteenahan on puoli kiloa kasviksia päivässä.
Ota käyttöön myös perunapakasteet. Pakasteperunasuikaleet, lohkot, kuutiot sekä soseaines ovat maukkaita ja tasalaatuisia tuotteita läpi vuoden.
Kuutioina pakastetuista kasvissoseista on helppo ottaa muutama kuutio ja sulattaa yhtä ateriaa varten.
Lisäkkeenä tarjottavat kasvikset kypsyvät nopeasti höyryttämällä kattilassa tai mikroaaltouunissa. Lisää lähes kypsiin kasviksiin maustettua ruokakermaa tai voinokare. Näin maut täydentävät toisiaan eikä tarvita välttämättä erillistä kastiketta. Myös lisäkekasvikset voi tarjota soseutettuna.
Pakastekasviksia voi käyttää muutenkin kuin lisäkkeenä. Kaada pussillinen vihanneksia kastikkeeseen, keittoon, pataan tai munakaspannulle. Erilaisilla liemikuutioilla ja fondeilla saa helposti lisämakua ruokiin.
Perunasose
2—3 annosta
500 g jauhoisia perunoita (noin 3 isoa tai 5 keskikokoista)
noin 3 dl vettä
1/4 tl suolaa
1 dl lämmitettyä täysmaitoa
25 g voita
(keitinlientä)
Keitä kuoritut, puolitetut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi talteen. Käytä se sämpylätaikinaan, keiton liemeksi tai kastikkeeseen. Survo perunat ja lisää voi ja maito sähkövatkaimen tai perunasurvimen avulla. Lisää kuumaa keitinlientä tarpeen mukaan. Vatkaa sose tasaiseksi.
Pinaattisose
Lisää valmiiseen soseeseen pari kuutiota pakastepinaattia. Kuumenna pinaatti pannulla tai mikrossa. Valuta ylimääräinen neste pois ennen perunasoseen lisäämistä.
Porkkana-perunasose
Korvaa osa perunoista porkkanalla. Paloittele porkkanat pieniksi kuutioiksi, jotta ne ehtivät kypsyä samassa ajassa kuin perunat.
Juusto-perunasose
Korvaa voi ruokalusikallisella valkosipuli -tuorejuustoa tai sinihomejuustomurulla.
Yrttisose
Lisää valmiiseen soseeseen haluamaasi tuoretta yrttisilppua:
1/2 dl ruohosipulia, persiljaa, tilliä, basilikaa tai kirveliä
Vinkki
Käytä pakastettua perunasoseainesta, jos perunoiden kuoriminen tuntuu hankalalta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
