Tässäkin olemme maailmanmestareita! – Tänään vietetään ruisleivän päivää
Suomalaiset syövät ruista eniten maailmassa.Tänään vietetään paitsi suomalaisen kulttuurin myös suomalaisen kansallisruuan eli ruisleivän päivää. Suomalaisille ruisleipä on erityisen mieluisaa syötävää, sillä syömme ruista eniten maailmassa ja parhaiten se maistuu meille leipänä.
Leipätiedotuksen ja Pro Ruis ry:n viime vuonna tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan 79 prosenttia kuluttajista valitsee mielellään rukiisen leivän ja 87 prosenttia pitää sitä terveellisimpänä leipänä.
Suomalainen syö keskimäärin 40 kiloa leipää vuodessa, josta kotimaista pehmeää ruokaleipää on noin 33 kiloa. Tästä lähes puolet eli reilut 15 kiloa on ruisleipää, selviää Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilastosta.
Ruis on suomalaisille tärkeä täysjyvän lähde. Miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä, josta jopa yli puolet saadaan ruisleivästä, selviää THL:n vuonna 2021 tekemästä Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvasta tutkimuksesta.
Yksi ruisleipäviipale sisältää täysjyvää 14 grammaa ja lautasellinen ruispuuroa vielä kaksi kertaa enemmän eli 28 grammaa.
Täysjyvän riittävä saanti pienentää riskiä sairastua moniin kansantauteihin ja auttaa myös painonhallinnassa.
Lue myös:
Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää
"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

