Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä
Suomalaisten suosikkivihannes kurkusta syntyy nopeasti herkullinen lisuke.Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24. maaliskuuta. Suomalaisille kurkku maistuu, sillä syömme sitä keskimäärin yhdeksän kiloa eli miltei 30 kurkkua henkeä kohden vuodessa. Vuosittainen kasvihuonekurkun sato on noin 50 miljoonaa kiloa.
Kurkku on herkullista, mutta sisältää myös tärkeää C-vitamiinia. Yksi kurkku sisältää noin 28 milligrammaa C-vitamiinia, joka vastaa pienen lapsen päivittäistä suositusta ja on melkein 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta.
Kurkkua kannattaakin popsia esimerkiksi trendikkäiden murskakurkkujen muodossa. Nappaa alta Kauppapuutarhaliiton jakama resepti mausteisiin murskakurkkuihin, joissa kannattaa suosia kotimaisia kasviksia.
Salaatti murskakurkuista
Lisukkeeksi neljälle
- Ainekset
- 2 kpl kurkkua
- 1 kpl paprika
- kourallinen tuoreita yrttejä (esim. tilliä, persiljaa ja korianteria)
- ½ kpl punainen chili
- 1 pkt salaattia (esim. tammenlehtisalaattia tai romaine)
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- Kastike
- 1 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 rkl oliivi- tai seesamiöljyä
- 2 rkl soijakastiketta
- 1,5 rkl riisiviinietikaa
- muutama tippa chilikastiketta tai -öljyä (valinnainen)
- 1 valkosipulinkynsi
Valmistusohje:
Sekoita suola, sokeri, öljy, soijakastike ja riisiviinietikka keskenään sekaisin kastikkeeksi.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli kastikkeen joukkoon. Voit halutessasi lisätä kastikkeen sekaan myös muutaman tipan chilikastiketta.
Huuhtele kurkut, poista niiden päät ja aseta tukevalla alustalla olevalle leikkuulaudalle. Murskaa kurkut koko pituudeltaan leveää keittiöveistä, kaulinta tai perunasurvinta apuna käyttäen. Leikkaa kurkut suupalan kokoisiksi paloiksi ja kaada kulhoon.
Halkaise paprika ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa paprika kuutioiksi ja lisää kurkkujen kanssa samaan kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää myös ne kulhoon. Kaada kastike kasvisten ja yrttien päälle ja sekoita.
Huuhtele salaatinlehdet ja revi niitä hieman pienemmiksi. Asettele revityt salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Kaada kastikkeessa pyöritellyt kurkut, paprikat ja yrtit salaattipedin päälle.
Viipaloi chili ohuiksi viipaleiksi ja ripottele salaatin päälle. Viimeistele salaatti seesaminsiemenillä. Voit halutessasi lisätä salaatin päälle lisää yrttejä koristeeksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





