Joulukinkun sulatushuolet ohi: kinkun voi panna jäisenä paistumaan
Jos kinkun sulatus ajoissa unohtuu, ei hätää, jäisenkin kinkun voi paistaa ja hyvä tulee.
Vasemmalla on umpijäisenä paistettu kinkku ja oikealla sulana kypsennetty. Maussa ei ole eroa. Kuva: Riitta MustonenMoni suomalainen tuskailee joulun aatonaattona, mitä tehdä jäiselle kinkulle, kun on unohtanut ottaa sen ajoissa sulamaan. HK Scan Finlandin tuotekehityskokit päättivät kokeilla, millainen kinkusta tulee, jos sen panee jäisenä uuniin — ja yllätys, yllätys: eroa sulaneena paistettuun kinkkuun ei juurikaan huomaa.
Perinteisestihän kinkku neuvotaan ensin sulattamaan hitaasti jääkaappilämpötilassa ja ottamaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittamista. Ison kinkun sulatus voi kestää viisikin päivää.
Kokit Sami Lamminaho ja Tero Honkaniemi ottivat jäisestä potkallisesta kinkusta suojamuovin pois ja panivat kinkun paistopussiin. Pussin kulmaan pieni reikä, pussi uunipellille ja 90—100-asteiseen uuniin.
Kun kinkku oli muutaman tunnin paiston jälkeen riittävästi sulanut, siihen työnnettiin lihalämpömittari. Kinkku oli valmis, kun mittari näytti 85 astetta.
Kokonaispaistoaika oli kaksi tunti kinkun painokiloa kohti eli seitsemän kilon kinkulle noin 14 tuntia.
Kokit paistoivat samanlaisen kinkun myös sulatettuna 125 asteessa. Tällöin paistoaika oli noin tunti kiloa kohti.
Kun molemmat kinkut olivat kypsiä, niitä maisteltiin sokkona. Eroa ei havainnut maussa eikä rakenteessa.
Kinkun mureus taas riippuu lihan sisälämpötilasta, olipa kinkku paistettu jäisenä tai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sitä mureampi kinkku.
Paistohävikki oli lähestulkoon sama. Jäisenä uuniin laitetun noin kolmen kilon kinkun paistohävikki oli testissä kolmannes. Samanlaisen sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 prosenttia. Tosin painosta osa oli lähtenyt jo kinkun sulamisvaiheessa. Jääkinkun paistopussiin tuli siis noin yksi desilitra enemmän nestettä.
"Vähentää joulustressiä, kun ei tarvitse miettiä, mihin kinkun nostaa sulamaan, jos jääkaappi on täynnä, tai jos unohtaa ostaa kinkun ajoissa", Tero Honkaniemi rohkaisee.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
