Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Grillaatko nuotiolla? Olet huipputrendikäs – luolamiesgrillaus on tämän vuoden juttu

    Näillä retkeilykonkari Joppe Rannan vinkeillä nuotio taipuu vaikka muffineiden paistoon.
    Retkeilyalan sekatyömies ja toimittaja Joppe Ranta on huomannut luolamiesgrillauksen lisääntyneen suosion retkillä.
    Retkeilyalan sekatyömies ja toimittaja Joppe Ranta on huomannut luolamiesgrillauksen lisääntyneen suosion retkillä. Kuva: Maija Partanen

    Grillaaminen kuuluu oleellisena osana Suomen kesään. Nuotiolla avotulella tai hiilillä grillaavat ovat ehkä tietämättäänkin nyt trendikkäitä. Esimerkiksi Soppa 365 -sivuston ja HKScanin blogin mukaan niin kutsuttu luolamiesgrillaus on yksi tämän vuoden ruokamaailman muotisuuntauksista.

    Luolamiesgrillaus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ruoka kypsennetään avotulella tai hiilillä. Näin niin lihaan kuin kasviksiinkin saadaan hiiltyneisyyttä ja savun makua.

    Avotulen käyttö on suosiossaan maailman huippuravintoloissa, esimerkiksi Tukholman Ekstedt ja San Franciscon Saison -Michelin-ravintoloissa, Soppa 365 -sivustolla kerrotaan.

    K-Ruoka-sivuston mukaan myös ronskin kokoiset grillattavat, kuten suuret ribsit ja kokonaiset kasvikset, kuuluvat oleellisena osana luolamiesgrillaukseen.

    Retkeilyalan sekatyömies ja toimittaja Joppe Ranta on huomannut luolamiesgrillauksen lisääntyneen suosion retkillä.

    "Nyt halutaan grillata avotulella eikä käyttää retkikeitintä. Pelkkä makkara ei välttämättä enää riitä, vaan halutaan käyttää monipuolisia ja laadukkaita raaka-aineita", Ranta kertoo.

    Oikeilla apuvälineillä nuotiolla voi paistaa muutakin kuin makkaraa. Kokoon taitettavan risukeittimen päällä voi lämmittää ruuan ja keittää kahvit. Teevesi kiehahtaa kätevästi irlantilaisessa vedenkeittimessä, Kelly Kettlessä, joka muistuttaa ulkonäöltään termospulloa.

    Niin ikään kasaan menevässä heijastusuunissa voi valmistaa vaikka retkimuffineita nuotiolla. Uunipadassa, Dutch ovenissa, ruokaa voi kypsentää kuin kotiuunissa, sillä kuumat kekäleet voi laittaa kannen päälle ylälämmöksi.

    "Lännen elokuvissa ne syövät aina papuja tämmöisistä", Ranta naurahtaa.

    Vanha kunnon jätkänkauha toimii puolestaan retkeilijän paistinpannuna. Rannan mukaan jätkänkauhana on käytetty esimerkiksi maataloudesta tuttua, veden tai muun nesteen annosteluun tarkoitettua, pyöreäpesäistä ja varrellista vesikauhaa.

    Ranta valmistaa jätkänkauhassa usein nuotiopyttipannua, jonka hän tekee esimerkiksi ryynimakkarasta tai palvilihasta. Liha kannattaa leikata paloiksi jo kotona, jotta se paistuu nopeammin.

    Ranta käyttää pyttipannuun usein pakasteperunoita, jotka hän laittaa sulamaan eväsrasiaan jo kotona.

    ”Nyt on saatavilla uusia perunoita, joita ei tarvitse keittää, vaan ne voi vain halkaista ja paistaa suoraan pannulla.”

    Myös murea naudan liha valmistuu jätkänkauhassa tai retkipaistinpannussa nopeasti, eikä mausteeksi tarvita kuin suolaa ja pippuria, Ranta vinkkaa.

    Myös suoraan hiilloksessa voi grillata, ilman apuvälineitä. Esimerkiksi pihvit ja kasvikset voi laskea kypsymään suoraan hiilien päälle. Toinen vaihtoehto on kääriä ne folioon. Näin hiiltä ei tartu ruuan pintaan.

    "Aikoinaan kun ei ollut astioita, esimerkiksi tuore kala voitiin kääriä isoihin lehtiin ja laittaa paistumaan."

    Myös hedelmiä ja vihanneksia voi käyttää astioiden tapaan. Ranta on tehnyt nuotiolla esimerkiksi keiton paprikan sisään. Tyhjäksi koverretussa appelsiinissa lettutaikina kypsyi kätevästi.

    "Myös laakean kiven voi laittaa nuotion päälle ikään kuin liesitasoksi. Siinä päällä voi valmistaa vaikka parsaa, vuohenjuustoa ja pekonia."

    Joppe Ranta

    Ammatti: Tuottaja, toimittaja ja yrittäjä yrityksessä Retkinikkari Ky.

    Tunnetaan: Esiintynyt Ylen Erätulilla- ja Metsähaaste-sarjoissa. Toimittanut kirjan Perinteisiä eräruokia.

    Perhe: Vaimo, lapinkoira ja kaksi aikuista poikaa.

    Asuu: Vantaalla.

    Rannan retkivinkkejä: Verkossa ja somessa @retkinikkari.

    Kun rullaat makkaran ympärille leipätaikinatangon, syntyy moderni nakkisämpylä.
    Kun rullaat makkaran ympärille leipätaikinatangon, syntyy moderni nakkisämpylä. Kuva: Maija Partanen