Tätä vinkkiä kannattaa kokeilla jouluna: Ei turvota, eikä stressaa
Kun jouluna on kaksi erilaista kattausta, pääsee nauttimaan kaloista ja perinteisestä jouluruoasta sydämensä kyllyydestä.Moni toteuttaa tänäkin jouluna tapoja, joita on toteutettu vuosien ajan. Monella niihin taitaa kuulua päivällä tai illalla tapahtuva jouluruokailu, jota odotetaan hieman pelonsekaisinkin tuntein.
Pelot voivat liittyä järjestelyyn, kiireen tunteeseen, mutta monesti myös oloon, joka useamman lautasellisen jälkeen taas ”yllättää”. Kun kinkun, kalan, laatikoiden ja muiden suolaisten ruokien päälle pitäisi vielä syödä joulutortut ja luumurahkaa, jouluruokailusta voikin tulla stressaava suoritus aivan suotta.
Koska ruoka kuuluu monella kuitenkin oleellisena osana jouluun, kannattaa tänä vuonna kokeilla uutta lähestymistapaa, jossa ei tarvitse karsia perinteistä herkuista lainkaan. Samalla vatsa voi kuitenkin kiittää, kun syötyä ei tule liikaa. Lisäksi eri ruoat voivat jopa maistua paremmalta.
Nautimme taannoin joululounaasta yhdessä kollegani kanssa. Keskustelimme erilaisista jouluperinteistä ja ruokatoimittajina tietysti ruoan kautta. Totesin, että usein jouluruokailussa käy niin, että vaikka yrittää kuinka ottaa lautaselleen vain vähän kaikkea, lopputuloksena on sama määrä ruokaa, mitä söisi kahden päivän aikana.
Pidän itse kalaruoista, jotka ovat oleellinen osa joulupöytää. Erityisesti kylmäsavustettu kala ja sillit ovat itselleni tärkeitä. Kun kaikkea perinteistä tekee mieli, johtaa tilanne siihen, että yhdellä ruokailulla tulee myös syötyä vähän kaikkea kalasta lihaan.
Kollegani kertoi, että hän on ratkaissut tämän ongelman jakamalla jouluruokailun kahteen osaan. Ensin syödään lounas, joka käsittää käytännössä kaikki kalaruoat. Illalla sitten nautitaan muut lämpimät jouluruoat.
Mielestäni tämä idea on nerokas. Kun aamun riisipuuro on nautittu, saa pienen lepotauon, ennen kuin voi alkaa kasata kalapöytää valmiiksi. Esille voi laittaa vaikka kylmäsavu- ja graavilohta, savukalaa, katkarapuja, skagenia, mätiä, sillejä ja munia, joiden kanssa voi tarjota esimerkiksi leipää, kuten saaristolaisleipää.
Kalapöydässä hyvä puoli on se, että mitään ei tarvitse oikeastaan ruveta juuri valmistamaan. Ruoat nostetaan vain kauniisti esille ilman suurempia valmisteluja. Kun vatsa on täynnä kalaherkkuja, voi suunnistaa vaikka viemään jouluterveisiä sukulaisille.
Kevyemmät kalaruoat ehtivät hyvin laskeutua ennen illallista, jolloin ruokia ei tarvitse laittaa enää niin paljon esille ja näin lautasen sisältökin pysyy hieman maltillisempana.
Joulusta ei kannata stressata turhaan liikaa. Nautitaan herkullisesta joulusta omalla tavallamme. Jos jotain on unohtunut tai jouluiset lautasliinat ovat jääneet ostamatta, on joka tapauksessa joulu. Siitä kannattaa nauttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







