
Piimä sopii moneen: Kokeile leivontaan ja jälkiruokiin – 4 helppoa reseptiä
Piimä on paljon muutakin kuin ruokajuoma. Se sopii niin suolaisten kuin makeiden herkkujen valmistukseen.Peruspiimä on pysynyt muuttumattomana vaihtuvien ruoka- ja makutrendien keskellä. Kiinnostus omaa hyvinvointiaan kohtaan on jopa lisännyt piimän ja erilaisten hapanmaitovalmisteiden kulutusta.
Kirnupiimä on vanha suomalainen ruokajuoma. Voin valmistuksen yhteydessä syntynyt kirnumaito hapatettiin piimäksi. Hapattamalla saatiin maito säilymään juomakelpoisena. Piimän valmistuksessa oli kuitenkin eroja. Lännessä tehtiin pitkää piimää, joka oli rakenteeltaan venyvää, viilimäistä. Idässä puolestaan juotiin kokkelipiimää.
Piimä hakee monikäyttöisyydessään vertaistaan. Tosin suomalaiset käyttävät piimää pääasiassa ruokajuomana. Rakenteeltaan paksu piimä antaa sekä makua että mehevyyttä niin ruokiin, juomiin kuin leivonnaisiin.
Kylmä kurkkukeitto on mainio hellepäivän ruoka, joka samalla vie myös janon. Keitto kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Sen maut tasoittuvat, kun keitto saa olla kylmässä muutaman tunnin.
Kesällä syödään tuoresalaattia lähes päivittäin. Vihreät salaatinlehdet kaipaavat raikasta kastiketta. Nyt niin suosittu piimäpohjainen kastike on kevyt ja raikas vaihtoehto valmiille kastikkeille. Sekoita kastiketta kerralla isompi määrä, sillä se säilyy jääkapissa useita päiviä.
Ohrasuurimoista ja piimästä valmistettua rieskaa kannattaa kokeilla, sillä tämä entisajan leipä maistuu todella hyvältä munavoin kera nautittuna.
Piimäaterian kruunaa tuoreista mansikoista, piimästä ja kermasta valmistettu jälkiruokaherkku.
Kurkkukeitto
6–8 annosta
- Ainekset
- 1 (noin 600 g) kurkku
- 6 dl (paksua) piimää
- 1 rasia (200 g) valkosipulituorejuustoa
- 1 prk (180 g) salaattijuustoa kuutioina
- 1 dl vihreitä, kivettömiä oliiveja
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ dl tillisilppua
- ¼ tl valkopippuria
- Koristeluun
- kurkkuviipaleita
- tilliä
Valmistusohje
Kuori kurkku. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja soseuta. Anna maustua kylmässä pari tuntia ennen tarjoilua. Koristele annokset kurkkuviipaleilla ja tillillä. Tarjoa kylmänä keittona leivän kanssa alkupalaksi tai lämpimän päivän lounaaksi.
Tuoreista mansikoista ja piimästä valmistettu hyytelö on suomalainen versio italialaisesta panna cotasta. Kuva: Jaana KankaanpääMansikka-piimähyytelö
4–5 annosta
- Ainekset
- 3 dl piimää
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl mansikoita
- 1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 3 liivatelehteä
- 1 ½ rkl sitruunamehua
- Koristeluun
- 1 dl mansikoita
- sitruunamelissaa
Valmistusohje
Liota liivatelehtiä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Jaa pilkotut mansikat annoskulhojen pohjalle. Vaahdota kerma. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun. Sekoita kermavaahto, sokerit ja piimä sekaisin. Tarkista makeus. Sekoita liivateseos joukkoon ja annostele marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Koristele annokset mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Ohraryynirieska
uunipannullinen
- Ainekset
- 15 dl piimää
- 6 dl rikottuja ohrasuurimoita
- 2 tl suolaa
- 2 munaa
- 5 rkl vehnäjauhoja
- 50 g voita sulatettuna
Valmistusohje
Sekoita ohrasuurimot piimään. Liota yön yli jääkapissa tai vähintään viisi tuntia huoneenlämmössä.
Sekoita muut aineet joukkoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
Paista uunin ala/keskiosassa 225 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes on kypsä.
Leikkaa vähän jäähtyneenä paloiksi. Tarjoa munavoin kanssa.
Piimäkastike salaatille
3 dl
- Ainekset
- 2 dl piimää
- ½ dl majoneesia tai ranskankermaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl dijon sinappia
- 1 tl hunajaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- ½ dl ruohosipulisilppua
Valmistusohje
Vatkaa majoneesi piimän joukkoon. Lisää mausteet joukkoon. Sekoita kuohkeaksi. Tarjoa kastiketta esimerkiksi nostelemalla sitä rapealehtisen salaatin lehtien kanssa. Kastike sopii myös paistetulle kalalle.
Lisää vielä hienonnettua tillisilppua silloin joukkoon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





