Maailman ensimmäinen laboratoriossa valmistettu naudanlihapihvi tulee myyntiin ‒ yhdestä lehmän solusta tuhansia tonneja lihaa
Soluviljelty pihvi tulee myyntiin tämän vuoden aikana ainakin Singaporessa ja Israelissa. Suomalaisyritys vastasi tuotteen brändäyksestä.Viljeltyä lihaa valmistava Yhdysvalloissa ja Israelissa toimiva elintarviketeknologiayritys Aleph Farms lanseerasi huhtikuussa ensimmäisen kansainvälisille kuluttajamarkkinoille suunnatun laboratioriovalmisteisen pihvin, kerrotaan designtoimisto Bondin tiedotteessa.
Laboratoriossa kasvattama liha on peräisin angus-lehmän muokkaamattomista soluista. Angus on yksi vanhimpia pihvikarjarotuja, jonka liha on maailmalla erityisen arvostettua, hyvin marmoroitunutta ja mureaa pihvilihaa. Yhdestä hedelmöitetystä anguslehmän munasolusta voi kasvattaa laboratoriossa tuhansia tonneja viljeltyä lihaa.
Viljellyn lihan eduksi nähdään sen ympäristöystävällisyys tavanomaiseen karjankasvatukseen verrattuna. Yrityksen mukaan viljelty liha tuottaa 92 prosenttia vähemmän kasvihuonepäästöjä, vähentää 95 prosenttia tarvetta maankäytölle ja vähentää 78 prosenttia veden käyttöä.
Tuote tuodaan tämän vuoden aikana markkinoille Singaporessa ja Israelissa, kun sille myönnetään tarvittavat viranomaishyväksynnät. Suomalaislähtöinen designtoimisto Bond vastasi tuotteen brändäyksestä.
Projektin suunnittelussa toiminut Juha-Pekka Laurila kertoo keskeisen ongelman olleen siinä, miten ihmiset saadaan vakuutettua pihvin maukkaudesta, kun kyseessä on laboratoriossa kasvatettu eikä tavallinen liha.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







