
Tästä äiti tykkää: parsaa, lohta, parmesaanibroileria ja huipuksi smoothiekakku ja itsetehdyt konvehdit
Äitienpäivän menu valmistuu muun perheen voimin, kunhan etukäteen käy vähän ostoksilla.
Hyydyttämällä marjaisasta smoothiesta tulee kevyt kakkuherkku vaikka aamiaistarjottimelle. Kuva: Sanne KatainenÄidin aamuherätys aamiaistarjottimen ja valkovuokkokimpun kanssa kuuluvat perinteisesti perheiden rituaaleihin, mutta myös yhdessä syöminen on kiva tapa muistaa äitiä. Tässä ohjeet helppoon ja hyvään ateriaan.
Äitienpäivän menu
Vihreää parsaa ja kylmäsavulohta
Parmesaanipaneroidut broilerileikkeet, basilikaöljy ja värikäs kasvishöystö
Kuningattaren smoothiekakut
Kakkukonvehdit ja kahvi
Juomasuositus: espanjalainen kuohuviini, Codorníu Clásico Cava Sec (9,69 €)
Vihreää parsaa ja kylmäsavulohta
4 annosta
1 puntti (noin 450 g) vihreää parsaa
200 g kylmäsavulohta viipaloituna
noin 100 g piparjuurituorejuustoa tai pehmeää vuohenjuustoa
3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
mustapippuria myllystä
ruohosipulia silputtuna
Huuhtele parsat. Leikkaa puumaisesta tyvestä pari senttiä pois. Kuori halutessasi tangot oikein ohuelti nupun alta tyveä kohti. Keitä parsat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 5 minuuttia). Jos et omista parsakattilaa, keitä tangot laakeassa paistokasarissa.
Jaa valutetut parsat annoslautasille. Kiepauta lohiviipaleet löyhästi rullalle ja nosta ne parsojen viereen. Lisää lautasille nokare tuorejuustoa ja pinjansiemeniä. Koristele pippurirouheella ja ruohosipulilla.
Vinkki: Voit myös grillata parsatangot. Sipaise silloin tangot ruokaöljyllä ja mausta ne kypsinä suola- ja pippuriripauksella.
Parmesaanipaneroidut broilerileikkeet
4 annosta
noin 600 g broilerin ohutleikkeitä (maustamaton)
ripaus suolaa ja mustapippuria
¾ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 ½ dl parmesaaniraastetta
1 dl korppujauhoja
Paistamiseen
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
Kuivaa broilerit talouspaperilla. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria. Jos leikkeet ovat valmiiksi suolattuja, käytä vain pippuria.
Mittaa vehnäjauhot yhdelle lautaselle. Riko muna toiselle lautaselle, lisää ruokalusikallinen vettä ja vatkaa munan rakenne rikki. Sekoita kolmannella lautasella parmesaaniraaste ja korppujauhot.
Pyöräytä broilerit ensin jauhoissa, sitten munaseoksessa ja vielä juusto-korppujauhoseoksessa.
Paista leikkeet kypsiksi ja kauniin ruskeiksi molemmin puolin voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä. Tarjoa lisänä basilikaöljyä ja kasvishöystöä.
Basilikaöljy
4 annosta
½ ruukkua basilikaa
1 sitruuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Hienonna basilika veitsellä leikkuulaudalla ja kumoa kulhoon. Raasta mukaan hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista joukkoon pari ruokalusikallista mehua. Lisää valkosipulit. Sekoita joukkoon öljy. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa broilerileikkeiden kera.
Värikäs kasvishöystö
4 annosta
2 paprikaa (oranssi ja keltainen)
1 (250 g) kesäkurpitsa
125 g kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
1 rkl rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Leikkaa paprikat ja kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Halkaise kirsikkatomaatit.
Kuori sipulit. Leikkaa punasipuli ohuiksi lohkoiksi ja hienonna valkosipulit.
Kuumenna öljy pannulla ja paista kasvikset napakan kypsiksi. Lisää hunaja, etikka ja mausteet. Tarkista maku.
Kuningattaren smoothiekakut
4–6 annosta
150 g kandisokeri-kanelikeksejä
35 g voita
5 liivatelehteä
2 dl kotimaisia vadelmia (pakaste)
1 ½ dl mustikoita (pakaste)
1 pieni banaani
3 dl maustamatonta jugurttia
¾ dl juoksevaa hunajaa
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun
tuoreita vadelmia
mintunlehtiä
Murustele keksit. Sulata voi. Sekoita keskenään. Jaa seos kauniisiin annosmaljoihin tai jalkalaseihin ja tasoittele.
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
Ota pakastemarjat huoneenlämpöön 10 minuutiksi.
Paloittele banaani monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Kaada mukaan kohmeiset marjat, jugurtti ja hunaja. Anna koneen käydä, kunnes seos on sileää.
Purista liivatelehdet ja liuota ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Sekoita liivateseos smoothien joukkoon ja jaa laseihin. Nosta peitettynä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
Koristele marjoilla ja mintunlehdillä.
Kakkukonvehdit
noin 25 kpl
250 g (5 dl) suklaamuffineja tai kahvikakkua murusteltuna
100 g puolikuivattuja, pehmeitä aprikooseja
75 g hasselpähkinärouhetta
1 prk (250 g) mascarponea
noin 2 rkl rommia tai muutama tippa rommiesanssia
2 tl vaniljasokeria
Kuorrute
200 g valkosuklaata
Lisäksi
strösseleitä ja nonparelleja
Murenna muffinit tai kakku kulhoon. Hienonna aprikoosit ja sekoita ne pähkinärouheen kanssa kakkumuruihin. Sekoita mukaan mascarpone, rommi ja vaniljasokeri. Tarkista maku. Siirrä seos vartiksi jääkaappiin jähmettymään.
Ota massasta nokareita ja pyörittele puhtain käsin pyöryköiksi. Nosta ne jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Valuta kakkupalleroille suklaata teelusikalla ja ripottele pintaan koristeita. Säilytä viileässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


