Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tästä äiti tykkää: parsaa, lohta, parmesaanibroileria ja huipuksi smoothiekakku ja itsetehdyt konvehdit

    Äitienpäivän menu valmistuu muun perheen voimin, kunhan etukäteen käy vähän ostoksilla.
    Kevätparsasta saat raikkaan ja näyttävän alkuruuan helposti.
    Kevätparsasta saat raikkaan ja näyttävän alkuruuan helposti. Kuva: Sanne Katainen
    Minikokoiset leivokset syntyvät muruista eikä uunia tarvita.
    Minikokoiset leivokset syntyvät muruista eikä uunia tarvita. Kuva: Sanne Katainen
    Hyydyttämällä marjaisasta smoothiesta tulee kevyt kakkuherkku vaikka aamiaistarjottimelle.
    Hyydyttämällä marjaisasta smoothiesta tulee kevyt kakkuherkku vaikka aamiaistarjottimelle. Kuva: Sanne Katainen
    Broileri puetaan maukkaaseen parmesaanipukuun juhlan kunniaksi.
    Broileri puetaan maukkaaseen parmesaanipukuun juhlan kunniaksi. Kuva: Sanne Katainen

    Äidin aamuherätys aamiaistarjottimen ja valkovuokkokimpun kanssa kuuluvat perinteisesti perheiden rituaaleihin, mutta myös yhdessä syöminen on kiva tapa muistaa äitiä. Tässä ohjeet helppoon ja hyvään ateriaan.

    Äitienpäivän menu

    Vihreää parsaa ja kylmäsavulohta

    Parmesaanipaneroidut broilerileikkeet, basilikaöljy ja värikäs kasvishöystö

    Kuningattaren smoothiekakut

    Kakkukonvehdit ja kahvi

    Juomasuositus: espanjalainen kuohuviini, Codorníu Clásico Cava Sec (9,69 €)

    Vihreää parsaa ja kylmäsavulohta

    4 annosta

    1 puntti (noin 450 g) vihreää parsaa

    200 g kylmäsavulohta viipaloituna

    noin 100 g piparjuurituorejuustoa tai pehmeää vuohenjuustoa

    3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna

    mustapippuria myllystä

    ruohosipulia silputtuna

    Huuhtele parsat. Leikkaa puumaisesta tyvestä pari senttiä pois. Kuori halutessasi tangot oikein ohuelti nupun alta tyveä kohti. Keitä parsat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 5 minuuttia). Jos et omista parsakattilaa, keitä tangot laakeassa paistokasarissa.

    Jaa valutetut parsat annoslautasille. Kiepauta lohiviipaleet löyhästi rullalle ja nosta ne parsojen viereen. Lisää lautasille nokare tuorejuustoa ja pinjansiemeniä. Koristele pippurirouheella ja ruohosipulilla.

    Vinkki: Voit myös grillata parsatangot. Sipaise silloin tangot ruokaöljyllä ja mausta ne kypsinä suola- ja pippuriripauksella.

    Parmesaanipaneroidut broilerileikkeet

    4 annosta

    noin 600 g broilerin ohutleikkeitä (maustamaton)

    ripaus suolaa ja mustapippuria

    ¾ dl vehnäjauhoja

    1 kananmuna

    1 ½ dl parmesaaniraastetta

    1 dl korppujauhoja

    Paistamiseen

    2 rkl rypsiöljyä

    2 rkl voita

    Kuivaa broilerit talouspaperilla. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria. Jos leikkeet ovat valmiiksi suolattuja, käytä vain pippuria.

    Mittaa vehnäjauhot yhdelle lautaselle. Riko muna toiselle lautaselle, lisää ruokalusikallinen vettä ja vatkaa munan rakenne rikki. Sekoita kolmannella lautasella parmesaaniraaste ja korppujauhot.

    Pyöräytä broilerit ensin jauhoissa, sitten munaseoksessa ja vielä juusto-korppujauhoseoksessa.

    Paista leikkeet kypsiksi ja kauniin ruskeiksi molemmin puolin voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä. Tarjoa lisänä basilikaöljyä ja kasvishöystöä.

    Basilikaöljy

    4 annosta

    ½ ruukkua basilikaa

    1 sitruuna

    2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

    ½ dl oliiviöljyä

    ripaus suolaa ja mustapippuria

    Hienonna basilika veitsellä leikkuulaudalla ja kumoa kulhoon. Raasta mukaan hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista joukkoon pari ruokalusikallista mehua. Lisää valkosipulit. Sekoita joukkoon öljy. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa broilerileikkeiden kera.

    Värikäs kasvishöystö

    4 annosta

    2 paprikaa (oranssi ja keltainen)

    1 (250 g) kesäkurpitsa

    125 g kirsikkatomaatteja

    1 punasipuli

    2 valkosipulinkynttä

    2 rkl oliiviöljyä

    1 rkl hunajaa

    1 tl omenaviinietikkaa

    1 rkl rosmariinia silputtuna

    1 tl suolaa

    ½ tl mustapippuria

    Leikkaa paprikat ja kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Halkaise kirsikkatomaatit.

    Kuori sipulit. Leikkaa punasipuli ohuiksi lohkoiksi ja hienonna valkosipulit.

    Kuumenna öljy pannulla ja paista kasvikset napakan kypsiksi. Lisää hunaja, etikka ja mausteet. Tarkista maku.

    Kuningattaren smoothiekakut

    4–6 annosta

    150 g kandisokeri-kanelikeksejä

    35 g voita

    5 liivatelehteä

    2 dl kotimaisia vadelmia (pakaste)

    1 ½ dl mustikoita (pakaste)

    1 pieni banaani

    3 dl maustamatonta jugurttia

    ¾ dl juoksevaa hunajaa

    2 tl vaniljasokeria

    Koristeluun

    tuoreita vadelmia

    mintunlehtiä

    Murustele keksit. Sulata voi. Sekoita keskenään. Jaa seos kauniisiin annosmaljoihin tai jalkalaseihin ja tasoittele.

    Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.

    Ota pakastemarjat huoneenlämpöön 10 minuutiksi.

    Paloittele banaani monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Kaada mukaan kohmeiset marjat, jugurtti ja hunaja. Anna koneen käydä, kunnes seos on sileää.

    Purista liivatelehdet ja liuota ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Sekoita liivateseos smoothien joukkoon ja jaa laseihin. Nosta peitettynä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.

    Koristele marjoilla ja mintunlehdillä.

    Kakkukonvehdit

    noin 25 kpl

    250 g (5 dl) suklaamuffineja tai kahvikakkua murusteltuna

    100 g puolikuivattuja, pehmeitä aprikooseja

    75 g hasselpähkinärouhetta

    1 prk (250 g) mascarponea

    noin 2 rkl rommia tai muutama tippa rommiesanssia

    2 tl vaniljasokeria

    Kuorrute

    200 g valkosuklaata

    Lisäksi

    strösseleitä ja nonparelleja

    Murenna muffinit tai kakku kulhoon. Hienonna aprikoosit ja sekoita ne pähkinärouheen kanssa kakkumuruihin. Sekoita mukaan mascarpone, rommi ja vaniljasokeri. Tarkista maku. Siirrä seos vartiksi jääkaappiin jähmettymään.

    Ota massasta nokareita ja pyörittele puhtain käsin pyöryköiksi. Nosta ne jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

    Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Valuta kakkupalleroille suklaata teelusikalla ja ripottele pintaan koristeita. Säilytä viileässä.