Kasvismakkara tuo vaihtelua grilliateriaan
Marketeista saa jos jonkinlaista kasvismakkaraa ja -pihviä. Niillä voi sekasyöjäkin monipuolistaa ruokavaliotaan ja tutustua uusiin makuihin. Puhtaasti kotimainen vaihtoehto on hernetempe.Espoossa asuva diplomi-insinööri Sonja Koskela napsauttaa parvekkeen nurkassa odottavan sähkögrillin päälle. Sitten alkaa pakettien availu.
Koskela on ostanut maisteltavaksi monen sortin makkaraa ja pihviä. Lihaisasta ulkonäöstään huolimatta ne kaikki ovat vegaanisia tuotteita.
Kasvissyöjä kaipaa lihaisia makuja
Koskela ei syö mitään eläinkunnan tuotteita eli munat ja maidot ovat myös poissuljettuja. Silti hän kaipaa ja haluaa välillä lihaisia makuja.
”En alkanut vegaaniksi maun vuoksi, vaan eläinoikeuksien ja ympäristösyiden takia”, Koskela selventää.
Siksipä grillissä tirisee aimo arsenaali makkaraa. On mausteista chorizoa, bratwurstia, juustogrillimakkaraa, nakkeja ja hampurilaispihvejä. Ne kaikki on tehty soija- tai vehnäproteiinista.
Proteiinia urheilijalle
Kuusi vuotta vegaanina pysytellyt Koskela hädin tuskin muistaa, miltä liha maistuu. Hän pitää kasvismakkaroiden makua sopivan lihaisana. Lisäksi tuotteissa on runsaasti proteiinia, jota paljon liikkuva kasvissyöjä kaipaa ruokavalioonsa.
Koskela arvioi, että kasvismakkaroissa on paremmat ravintoarvot ja korkeampi proteiinipitoisuus kuin tavallisissa grillimakkaroissa. Vegaanisissa tuotteissa potkua antavat soija- ja vehnäproteiini eli gluteeni sekä palkokasvit.
Koskela asettelee grilliin makkaroiden kylkeen kotimaista hernetempeä. Hän on marinoinut sen öljykastikkeessa, jossa maistuu tomaatti ja savupaprika. Marinadi taittaa hieman tempen luonnostaan kitkerähköä makua.
Jokusen maistiaispalan jälkeen alkaa jo hiipiä ähky. Voi todeta, että kasvismakkarat ovat täyttä tavaraa.
Juttukokonaisuuden tuotteet on ostettu Helsingin Ruohonjuuresta, Prismasta, S- ja K-marketeista sekä Turun Vegekaupasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

