Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näin teet maukkaan lihaliemen ja luot pohjan keitolle, joka vie kielen mennessään

    Lihakeitolla on runsaasti hyviä ominaisuuksia. Siinä yhdistyvät kolme ruuan perusvaatimusta: herkullinen maku, hyvä tuoksu ja kaunis väri.
    Unkarilainen lihakeitto tunnetaan myös gulassikeittona.
    Unkarilainen lihakeitto tunnetaan myös gulassikeittona. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Laakerinlehti ja ydinluu antavat ranskalaiseen lihakeittoon hienostuneen maun.
    Laakerinlehti ja ydinluu antavat ranskalaiseen lihakeittoon hienostuneen maun. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Pasta, basilika ja tuore tomaatti tuovat lihapullakeittoon tuulahduksen italialaisesta keittiöstä.
    Pasta, basilika ja tuore tomaatti tuovat lihapullakeittoon tuulahduksen italialaisesta keittiöstä. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Rapeaksi paistettu pekoni yhdessä lehtipersiljan kanssa viimeistelee tomaattisen linssikeiton.
    Rapeaksi paistettu pekoni yhdessä lehtipersiljan kanssa viimeistelee tomaattisen linssikeiton. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Erilaisten lihakeittojen täyteläinen maku perustuu hyvään liemeen.

    Maukas lihaliemi syntyy keittämällä luisia ruhonosia, mausteita ja juureksia. Lihalientä keitettäessä mausteet ja kasvikset luovuttavat makua nopeammin kuin luut, joten lisää ne vasta, kun kaikki valkuaisvaahto on kuorittu liemen pinnalta.

    Valmiit liemitiivisteet ovat kiireisen kokin apureita. Kannattaa valita vähäsuolaisia ja ilman natriumglutamaattia valmistettuja kuutioita. Liemikuutioiden ja fondien hyvä puoli on nopeus ja helppokäyttöisyys. Ne sopivat hyvin esimerkiksi jauhelihasta valmistettavien pikakeittojen liemiainekseksi.

    Lihakeiton valmistus vie aikaa, mutta sen maku palkitsee vaivannäön. Kun aikaa on vähän, niin valmiilla lihapullilla ja pakastekasviksilla syntyy myös ruokaisan herkullinen lopputulos.

    Jos osa ruokailijoista haluaa kasviskeittoa, niin tomaattinen linssikeitto on hyvä ratkaisu. Rapeaksi paistettu pekoni lisätään valmiin keittoannoksen päälle. Sen vaihtoehtona voi olla tarjolla raejuustoa.

    Ranskalainen lihakeitto

    6–8 annosta

    noin 500 g naudan potkaluita tai luullista potkaa

    noin 500 g keittolihaa (naudan paistia)

    3 l vettä

    1 rkl suolaa

    3 laakerinlehteä

    3 persiljanoksaa

    pari oksaa timjamia

    pätkä purjoa

    10 mustapippuria

    1 iso sipuli

    3 porkkanaa

    1/2 juuriselleriä

    6–8 perunaa

    nippu lehtikaalia

    Pinnalle

    lehtipersiljaa ja timjamia

    Pane potkanpalat tai luut ja lihat isoon kattilaan ja kaada päälle kylmä vesi. Anna kiehahtaa ilman kantta.

    Kuori pinnalle muodostunut vaahto reikäkauhalla tai lusikalla. Lisää kattilaan suola, pippurit ja mausteyrttikimppu. Kääri laakerinlehdet, persilja ja timjami purjon lehteen ja sido kimpuksi.

    Keitä kannen alla pari tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä.

    Hienonna huuhdeltu purjo ja sipuli. Leikkaa kuoritut porkkanat ohuiksi suikaleiksi, juuriselleri ja perunat paloiksi. Kun lihat ovat kypsiä, nosta ne pois liemestä samoin yrttikimppu.

    Lisää liemeen kasvikset. Mikäli liemi on haihtunut vähiin, niin lisää vettä. Keitä keitto lähes kypsäksi. Suikaloi loppuvaiheessa lehtikaali kattilaan ja lisää paloitellut, kypsät lihat. Keitä pari kolme minuuttia ja mausta lopuksi persiljalla ja timjamilla.

    Unkarilainen lihakeitto

    6 annosta

    1 iso sipuli

    3 valkosipulin kynttä

    300 g naudanlihakuutioita (keittolihaa)

    1 rkl voita

    1 l vettä

    1 porkkana

    pala (50 g) selleriä

    1/2 dl tomaattisosetta

    1 rkl soijakastiketta

    1 rkl paprikajauhetta

    1/2 tl kuminaa

    1/2 tl valkopippuria

    1 tl suolaa

    3-4 (300 g) perunaa

    1–2 punaista suippopaprikaa

    (1 dl persiljasilppua)

    Lohko sipuli, hienonna valkosipulin kynnet. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Ruskista liha ja sipulit. Lisää vesi ja kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Kerää vaahto pinnalta pois ja lisää kuutioitu porkkana, selleri ja mausteet. Keitä, kunnes liha on mureaa.

    Lisää perunat lohkoina ja suikaloitu paprika. Keitä kypsäksi. Tarkista suola ja lisää halutessasi lopuksi persiljasilppu.

    Tomaatti-pekonikeitto

    6 annosta

    1 pussi (200 g) pakastesipulia

    2 valkosipulin kynttä

    1 l vettä

    2 kasvisliemikuutiota

    2 dl punaisia linssejä

    1 prk (500 g) tomaattimurskaa

    1 rasia (100 g) chilituorejuustoa

    Tarjoiluun

    1 pak (120 g) fileepekonia tai

    raejuustoa

    tuoreita yrttejä kuten persiljaa, korianteria, ruohosipulia

    Kuumenna vesi ja murenna joukkoon kasvisliemikuutiot. Lisää sipuli, hienonnetut valkosipulin kynnet ja lävikössä huuhdellut linssit. Sekoita kattilaan tomaattimurska. Keitä hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kuumenna.

    Suikaloi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Hienonna tuoreita yrttejä. Laita annoksen päälle pekonisuikaleita ja yrttisilppua.

    Italialainen lihapullakeitto

    4 annosta

    1 vettä

    1 lihaliemikuutio

    4 dl farfalle-pastaa

    2–3 tomaattia

    1 pieni keltainen paprika

    1 prk (250 g) Koskenlaskija ruoka cheddaria

    300 g pieniä lihapullia

    Koristeeksi

    tuoretta basilikaa

    kirsikkatomaattia

    Lisää kiehuvaan veteen liemikuutio murennettuna sekä pasta. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kuutioidut tomaatit ja suikaloitu paprika. Keitä lähes kypsäksi. Katso pastapaketista kypsymisaika. Lisää sulatejuusto ja lihapullat. Kuumenna kiehuvaksi. Laita lopuksi keiton pinnalle basilikan lehtiä ja kirsikkatomaatin puolikkaita.