
Uuniin kokonainen peuranviulu? Näin laitat siitä neljä eri ateriaa
Alkuviikon ruokarumba helpottuu, kun valmistat sunnuntaipäivälliselle peuranviulun ja tuunaat yli jäävästä lihasta arkiaterioita.
Peuranviulussa on mukana luu sekä paistit. Yhdestä viulusta nelihenkinen perhe syö hyvinkin neljä ateriaa. Kuva: Sanne KatainenSuomessa metsästettiin peuroja ja kauriita viime vuonna lähes 95 000 yksilöä, ja niistä ylivoimaisesti eniten oli valkohäntäpeuroja. Metsästäjillä on siis peuranlihaa käytössä runsaasti, ja myös kuluttajat voivat ostaa sitä riistalihan myyjiltä.
Peuran yksittäiset paistit ovat melko pieniä, mutta kokonainen viulu, jossa on luun ympärillä paistit, painaa noin 2,5 kiloa. Tällaisen paistin valmistaminen pienessäkään taloudessa ei ole haaskuuta, sillä sunnuntaipäivällisen lisäksi kypsästä lihasta syntyy useampia nopeita arkiruokia.
Ellei yli jäänyttä lihaa käytetä parin päivän sisällä, se kannattaa pakastaa kotitalouden koon mukaan sopivina annoksina jatkokäyttöä odottamaan.
Arkena kypsästä paistilihasta ja pakastekasviksista syntyy noin puolessa tunnissa nopea lihakeitto. Sulatejuusto antaa keitolle täyteläistä makua.
Bo ssäm on korealainen näppiruoka, jossa salaatinlehtiin kääräistään lihaa ja lisukkeita. Kypsät, kylmät peuranpaistiviipaleet sopivat aasialaisten makujen ja kastikkeen kanssa loistavasti. Bo ssäm on loistava ja nopea hävikinestoruoka, kun kaapissa on eilistä riisiä ja pakastimessa kypsää lihaa.
Vorschmack on tullut tutuksi marsalkka Mannerheimin lempiruokana. Siinä yhdistetään lihaa, silliä tai anjovista, sipulia ja mausteita. Vorschmack syödään yleensä uuniperunan ja lisukkeiden kanssa. Se on herkullinen yöpalana mutta sopii myös aterialle niin alku- kuin pääruuaksikin.
Viinisuositus peuranviululle
Sunnuntaipäivällisen peuranviulun makua täydentää mausteisen täyteläinen Satokausi Douro Red -punaviini (Alkossa 16,89 euroa), jonka raikas hapokkuus ja runsaan hedelmäinen jälkimaku on kuin luotu riistalihan kumppaniksi.
- Peuranviulu
- 16 annosta
- Ainekset
- 1 (noin 2 ½ kg) peuranviulu
- 1 rkl voita
- 1 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistusohje
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistamista. Poista pinnalta mahdolliset kalvot ja rasva. Kuumenna voi ja öljy isolla pannulla. Ruskista viulu kauttaaltaan välillä käännellen.
Nosta liha uunivuokaan. Suolaa ja pippuroi pinta. Työnnä paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari ja nosta vuoka 100-asteiseen uuniin. Kun mittari näyttää 57 astetta, on liha sisältä punertavaa ja mehevää. Tämä vie noin pari tuntia. Ota vuoka uunista ja peitä liha kevyesti foliolla. Anna vetäytyä 30–60 minuuttia ennen leikkaamista.
Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa.
Vinkki: Jos lihasta irtoaa paistamisen aikana nestettä, niin siivilöi se ja käytä kastikkeen pohjana.
Kypsästä peuranlihasta ja pakastekasviksista valmistettu keitto on pöydässä alle puolessa tunnissa. Kuva: Sanne KatainenNopea peurakeitto
4 annosta
- Ainekset
- 400 g kypsää peuranlihaa, esim. paistia
- 2 sipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 12 dl vettä
- 2 rkl liha- tai riistafondia
- 1 ps (400 g) keittoperunoita (pakaste)
- 1 ps (500 g) keittojuureksia (pakaste)
- 10 mustapippuria
- 1 pkt (250 g) sulatejuustoa
- (½–1 tl suolaa)
- ½ ruukkua persiljaa
Valmistusohje
Leikkaa liha suupaloiksi. Kuori ja lohko sipulit.
Kuumenna vesi kattilassa. Lisää fondi, pakasteperunat ja -kasvikset, sipulilohkot, lihat ja pippurit. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä eli noin 10 minuuttia.
Lisää paloiteltu sulatejuusto. Sekoita, kunnes juusto on liuennut keittoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Viimeistele keitto persiljalla ja tarjoa ruisleivän kanssa.
Vinkki: Voit korvata fondin kahdella lihaliemikuutiolla.
Bo ssäm on korealainen ruoka, jossa salaatinlehteen kääritään lihaa ja lisukkeita. Ihan täydellinen iltapala perheen tai ystävien kera. Kuva: Sanne KatainenPeura bo ssäm
4 annosta
- Ainekset
- noin 400 g kypsää peuranpaistia
- 1 porkkana
- 1 kevätsipuli
- ½ punainen chili
- 1 side-, ruukku- tai pehmeälehtinen salaatti
- 1 dl kimchiä
- ½ dl ituja
- 5 dl kypsää riisiä
- Kastike
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl kalakastiketta
- 2 rkl makeaa chilikastiketta
- 1 rkl seesaminsiemeniä
Valmistusohje
Aloita sekoittamalla kastikkeen aineet keskenään.
Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Pese, kuori ja suikaloi porkkana. Suikaloi kevätsipuli ja chili. Pese ja kuivaa salaatinlehdet.
Kokoa bo ssämit. Jaa salaatinlehdet leikkuulaudalle. Nosta lehtien päälle kypsää riisiä, lihaviipaleita, porkkanatikkuja ja kimchiä. Ripottele päälle ituja ja kevätsipulia. Viimeistele kastikkeella ja tarjoa heti.
Vinkki: Voit myös kattaa pöytään kaikki raaka-aineet, niin että jokainen ruokailija kokoaa ja kääräisee itse omat bo ssäminsä.
Klassinen vorschmack valmistetaan lampaanlihasta, mutta tällä kertaa nautinnon takaa kypsä peuranpaisti. Kuva: Sanne KatainenPeuravorschmack
4 annosta
- Ainekset
- noin 600 g kypsää peuranlihaa
- 2 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 (noin 90 g) matjessillifilee
- 2–3 dl paksua ruokakerma (esim. Valio paksumpi ruokakerma)
- ¼ tl mustapippuria
- (½ tl suolaa)
- Paistamiseen
- 2 rkl voita
- Lisäksi
- 4–8 uuniperunaa
- 2 mauste- tai suolakurkkua
- 2 etikkapunajuurta
- 1 prk (120 g) smetanaa
Valmistusohje
Jauha liha lihamyllyllä, tehosekoittimella tai yleiskoneen leikkuuterällä.
Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna sillifilee.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit sekoitellen. Lisää jauhettu liha ja hienonnettu sillifilee. Jatka paistamista pari minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja pippuri.
Siirrä seos tehosekoittimeen tai monitoimikoneen leikkuuteräkulhoon. Hienonna sileäksi soseeksi. Maista, ja lisää suolaa tarvittaessa.
Kaada seos sopivaan uunivuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut väriä, eli 30–40 minuuttia.
Tarjoa peuravorschmack uuniperunoiden, suolakurkkujen, etikkapunajuurien sekä smetanan kanssa.
Vinkki: Laita perunat omassa vuoassaan uuniin noin 15 minuuttia ennen vorschmackia, niin koko ruoka valmistuu yhtä aikaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




