Ruokavirasto kävi läpi 240 tuotteen rasvapitoisuudet – suurin huoli ei ole transrasva, vaan tyydyttynyt rasva
Huoli transrasvojen aiheuttamasta terveysriskistä johti suureen tutkimukseen.Vuoden 2021 huhtikuusta lähtien markkinoille ei ole saanut toimittaa elintarvikkeita, joissa muun kuin märehtijäperäisen transrasvan määrä ei saa olla suurempi kuin kaksi grammaa sataa grammaa rasvaa kohti.
Ruokavirasto on seurannut Suomessa, miten EU:n komission vaatimus on toteutunut kovetettuja kasvirasvoja todennäköisimmin sisältävissä elintarvikkeissa, kuten kekseissä, kasvirasvasekoitteissa sekä kasvirasvapohjaisissa leivonnaisissa.
Ruokavirasto testasi Suomessa ensimmäistä kertaa EU:n teollisen transrasvan laskentaohjetta. Projektissa analysoitiin yhteensä 240 elintarvikenäytettä neljän vuoden aikana.
Elintarvikkeista tutkittiin niiden rasvahappoprofiili, ja transrasvan kokonaismäärästä vähennettiin maitorasvasta peräisin oleva osuus. Loppuosa tulkittiin teollista alkuperää olevaksi transrasvaksi, jota vaatimus koskee. Lisäksi analysoitiin näytteiden kokonaisrasvapitoisuus.
Transrasva
Transrasvalla tarkoitetaan kiinteitä tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat terveyteen samoin kuin tyydyttyneet eli kovat rasvat, sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäävästi.
Tulosten mukaan transrasvan ja teollisen transrasvan määrät näytteissä olivat pieniä, ja pitoisuudet olivat selvästi alle asetuksen enimmäismäärän.
Tutkimuksen mukaan tyydyttynyttä rasvaa oli sen sijaan näytteissä runsaasti. Tyydyttyneen rasvan osuus oli huomattava kuitenkin monessa tuotteessa jo ennen asetuksen voimaantuloa. Monessa tuotteessa tyydyttyneen rasvan osuus oli myös pienentynyt, mikä on terveyden kannalta positiivista.
Ruokavirasto kävi myös läpi elintarvikkeiden ravintoarvomerkintöjä, jotka olivat pääosin oikein. Toleranssirajan ylittäviä poikkeamia oli rasvapitoisuuden suhteen viidessä prosentissa näytteitä ja tyydyttyneen rasvan suhteen 10 prosentissa näytteitä.
”Kuluttajan on hyvä tiedostaa, että ravintoarvotiedot eivät ole ehdottoman täsmällisiä tietoja, vaan mahdollisimman oikeita arvoja tuotantoerän luonnollisesta vaihtelusta huolimatta”, Ruokaviraston tiedotteessa todetaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





