Ilmaista ruokaa: nokkosia voi käyttää salaattiin kaiken kesää
Nokkosia voi kerätä syötäväksi läpi kesän, sillä niitä nousee jatkuvasti.Nokkonen on hyvä lisä ruokavalioon, kunhan tietää niksit.
Käytä nokkosia kerätessäsi käsineitä, koska poltinkarvat kirvelevät ihoa. Nypi tai leikkaa alle 25 senttiä korkeat versot kokonaisina ja pidemmistä 2–4 ylintä lehtiparia.
Huuhtele nokkoset hyvin ja kiehauta lehdet vedessä veteliksi tai höyrytä siivilässä kiehuvan veden päällä.
Valuta lehdet ja hienonna monitoimikoneella tai leikkaa veitsellä.
Noin litrasta nokkosen lehtiä tulee noin 1 desilitra sosetta. Jos keräät nokkosia paljon, pakasta osa annoksina myöhempää käyttöä varten.
Käytä nokkossosetta pinaatin tavoin keittoihin, ohukaisiin, patoihin ja muhennoksiin, sämpylöihin ja piirakoiden täytteisiin.
Nokkosessa on runsaasti kalsiumia, seleeniä, A- ja B-vitamiineja, C-vitamiinia. Raudan lähteenä nokkonen päihittää pinaatin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

