Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Yllätys joulupöydässä: itse tehty käpykakku

    Konditorioiden vanhan suosikin käpykakun voi tehdä itsekin ja yllättää jouluvieraat iloisesti.
    Puuteroi käpykakun pinta juuri ennen tarjoilua tomusokerilla lumen valkoiseksi.
    Puuteroi käpykakun pinta juuri ennen tarjoilua tomusokerilla lumen valkoiseksi. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Käpykakku on totuttu ostamaan kaupasta. Ostokakun päällä on marsipaanista tehty kuorrute, joka saa kakun näyttämään kävyltä.

    Mutta voit tehdä kakun itsekin ja kuorruttaa sen esimerkiksi suklaatuorejuustolla. Tee pohja pakastimeen valmiiksi, niin helpotat joulukiireitä.

    Käpykakku

    10 annosta

    Pohja

    4 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    1 dl vehnäjauhoja

    1 dl perunajauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Kostutus

    1 dl maitoa

    Täyte

    1 dl kuohukermaa

    1 dl luumumarmeladia

    1 prk (200 g) omena-kanelirahkaa

    Kuorrutus

    1/2 dl tomusokeria

    1 rasia (200 g) suklaatuorejuustoa

    100 g taloussuklaata

    Koristeeksi

    tomusokeria, suklaarouhetta

    Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet seoksena vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina huolella voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran vuokaan. Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 35 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä.

    Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja sekoita siihen muut täytteen ainekset.

    Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kävyn muotoinen kakku. Halkaise se kolmeen osaan. Kostuta alin osa ja levitä puolet täytteestä sen päälle. Viipaloi yli jäävät reunapalat ja asettele noin puolet viipaleista keskelle korotukseksi, ne tekevät kakusta kuperan. Kostuta myös korotuspaloja. Täytä seuraava kakkulevy samalla tavalla. Kostuta päällimmäinen kakkulevy alapuolelta ja nosta päälle. Muotoile kakkua kevyesti käsillä painellen. Tasoita tarvittaessa reunat.

    Valmista kuorrutus. Siivilöi tomusokeri tuorejuuston joukkoon. Sulata suklaa mikrossa, sekoita huolellisesti tuorejuustoseokseen. Levitä kuorrutus veitsellä tai lastalla kakun päälle. Jos kuorrutus tuntuu liian löysältä, anna kovettua hetki jääkaapissa.

    Tee kuorrutukseen kävynsuomut esimerkiksi painamalla teelusikalla. Sihtaa pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Ripottele kakun päälle ja vadille vielä suklaarouhetta.

    Vinkki

    Mikäli paistat kakkupohjan pinnoitetussa vuuassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä noin 25 minuuttia.