
Ryskyssä pääsee maistamaan paikallista erikoisuutta, jota viedään Etelä-Suomeen asti: ”Ne ovat myydyimpien leipien joukossa”
Isot tapahtumat tuovat vilinää myös kahviloihin ja ruokapaikkoihin.
Silja Timlin ja Taika Ylikoski palvelevat asiakkaita Pirjon Pakarin leipomo-myymälässä Ylivieskassa. Kuva: Hanna PerkkiöKun on aika poiketa lounaalle tai kupposelle, Ylivieskassa löytyy paljon vaihtoehtoja. Juhlapyhät, sesongit ja lomakaudet näkyvät kahviloissa vilkkautena, samoin kuin paikkakunnan suuret tapahtumat. Esimerkiksi kevättalven Rysky-päivien aikaan asiakkaita on liikkeellä tavallista enemmän.
”Kahvila elää siitä, mitä ympärillä tapahtuu”, toteaa Pirjon Pakarin kahvila-myymälän vastaava Silja Timlin.
Pirjon Pakari vastaa kolmatta kertaa Rysky-päivien messukahvilasta. Kahvila löytyy sisänäyttelyhallista, joka otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön viime vuonna.
”Rysky-päivät on meille iso ponnistus, mutta positiivisella tavalla, sillä asiakkaita käy paljon. Viime vuonna messukahviossamme meni pelkästään kahvia 300 kuppia päivässä”, Timlin kertoo.
Pirjon Pakari on perustettu vuonna 1985, joten tänä vuonna yritys juhlii 40-vuotista taivaltaan. Seinäjoella pääpaikkaansa pitävä yritys toimii seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomea, Ylivieskaan se laajensi vuonna 2018. Leipomo-myymälä sai rinnalleen toisen toimipisteen, kun kaksi vuotta sitten avattiin kahvila myös kaupungin keskustaan.
Timlinin mukaan yrityksen vahvuutena on samoissa tiloissa toimivat oma leipomo ja konditoria, joiden ansiosta tiskistä löytyy aina tuoreita, paikan päällä leivottuja tuotteita. Myös gluteenittomien leivonnaisten valikoima on laaja.
Ylivieskan paikallinen erikoisuus on rieska, joka kuuluu seudun perinneruokiin.
”Rieskat leivotaan täällä, ja niitä toimitetaan myös Etelä-Suomeen. Ne ovat kahvila-myymälämme myydyimpien leipien joukossa heti Riivi-leipien jälkeen”, Timlin kertoo.
Perinteiset herkut pitävät Ylivieskassa muutenkin pintansa: konditorian kysytyin tuote on Timlinin mukaan mansikkakermakakku.
”Yleinen taloustilanne on näkynyt kuluttajien varovaisuutena, mutta tämän vuoden puolella kysyntä on taas piristynyt.”
Pirjon Pakarin toimipaikat palvelevat Ylivieskassa monenlaisia asiakasryhmiä. Leipomo-myymälän kahvila toimii etenkin työikäisten lounaspaikkana, kun taas keskustan kahvila houkuttelee lisäksi nuoria ja ikäihmisiä.
Keskustan kahvila avattiin asiakkaiden toiveesta, ja kävijöitä on riittänyt, vaikka viime vuosi oli koko ravintola-alalle haastava.
”Yleinen taloustilanne on näkynyt kuluttajien varovaisuutena, mutta tämän vuoden puolella kysyntä on taas piristynyt”, Timlin toteaa.
Kahvila- ja ravintola-alalla myös ruokahävikki on merkittävä haaste. Pirjon Pakarilla sitä torjutaan muun muassa valmistamalla lounasruokia menekin mukaan.
”Pystymme valmistamaan ruokaa nopeasti lisää tarpeen mukaan. Jos ruokaa jää yli, voimme myydä sitä eteenpäin. Myös hävikkileipää myydään tai lahjoitetaan ruokajakeluun, ja leipomolta jäävä kakkoslaatuinen leipä menee paikallisille maatiloille. Kaikki tämä auttaa minimoimaan biojätteen määrää”, Timlin kertoo.
Vastuullisuuteen kuuluu myös lähituotteiden suosiminen sekä aktiivinen toiminta lähiyhteisössä. Keskustan kahvilassa on järjestetty erilaisia teemapäiviä ja tapahtumia, kuten lasten Halloween-tapahtuma. Timlin kertoo, että toiminnasta on saatu hyvää palautetta.
”Tarkoitus on jatkaa tapahtumien järjestämistä. Ne elävöittävät kaupungin keskustaa ja tuovat uusia asiakkaita”, Timlin summaa.
Pirjon Pakari
Perustettu vuonna 1985 Honkajoella
Leipomoa laajennettu useaan otteeseen
Nykyään leipomotoimintaa on Honkajoella, Kauhajoella, Nurmijärvellä, Raisiossa, Seinäjoella, Ylivieskassa ja Ylöjärvellä.
Viidellä paikkakunnalla on lisäksi kahvi- ja lounastarjontaa.
Pirjon Pakarin leipiä myydään myös ruokakaupoissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




