Inhokki vai suosikki? Jouluklassikko vihreät kuulat porskuttaa vuodesta toiseen – uunissa karkki voi räjähtää
Fazerin vihreiden kuulien raaka-aineet ja valmistustapa ovat pysyneet mahdollisimman muuttumattomina vuodesta 1929.Joulukuusi ei suinkaan ole joulun ainoa ikivihreä klassikko. Vihreät kuulat nimittäin porskuttavat joulusta toiseen.
Vihreitä kuulia on valmistettu vuodesta 1929, eli kyseessä on yksi Fazerin pitkäikäisimmistä edelleen valmistettavista tuotteista, kertoo Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola.
Isokokoisia marmeladikuulia valmistetaan hänen mukaansa edelleen niin alkuperäisellä reseptillä ja menetelmällä kuin nykyajan tekniikalla ja raaka-aineilla on mahdollista.
Eerola arvelee kuulien kestosuosion syyksi nimenomaan pitkiä perinteitä. Kun Fazerilla on tutkittu joulumakeisiin liittyviä ostopäätöksiä, vihreillä marmeladipalleroilla tuntuu olevan jopa symbolinen merkitys: joidenkin jouluun kuulat kuuluvat yhtä olennaisesti kuin kuusi.
Ostamisen syynä voi olla vaikka se, että isoäidillä oli aina tapana tarjota kuulia jouluna tai että kuulat näyttävät kauniilta isossa kulhossa. Isossa rasiassa myytäviä kuulia ostetaan paljon myös lahjaksi.
”Vihreitä kuulia ostavat hekin, jotka eivät niistä varsinaisesti pidä. Ovathan suurikokoiset marmeladikuulat aika uniikki tuote”, Eerola tiivistää.
Vihreitä kuulia on myynnissä ympäri vuoden, mutta niiden ylivoimainen ykkössesonki on joulu. Pienempi myyntipiikki nähdään pääsiäisenä, ja kuulat ovat suosittuja myös irtokarkkihyllyssä.
Vihreät kuulat ovat aina olleet vegaanisia ja gluteenittomia, sillä ne eivät sisällä esimerkiksi liivatetta, maitotuotteita tai viljoja. Viime vuosina nämä ominaisuudet ovat olleet Eerolan mukaan olleet aivan uudenlainen valtti, sillä kuulia voivat napsia monet makeannälkäiset erikoisruokavaliosta riippumatta.
Vihreiden kuulien raaka-aineet
sokeri, glukoosisiirappi, vesi, hyytelöimisaine (E440), happamuudensäätöaineet (E330, E337), aromit, väri (E141)
Fazerin marmeladimakeisia, eli Vihreitä kuulia ja Finlandia-marmeladeja, valmistetaan Lappeenrannassa. Eerolan mukaan tänä vuonna joulumyyntiin tarkoitettujen marmeladimakeisten valmistaminen ja pakkaaminen saatiin päätökseen marraskuun alkupuolella.
Vihreiden kuulien valmistusmäärät ovat pysyneet jokseenkin samanlaisina kymmenen viime vuoden aikana, Eerola kertoo. Lappeenrannan-tehtaan kokonaistuotannosta marmeladimakeiset lohkaisevat muutaman prosentin siivun.
Kuulien saama mediahuomio räjähti loppuvuonna 2017, kun sosiaalisessa mediassa suosiota niitti Soppa365:n resepti, jossa joulutorttujen perinteinen luumuhillosilmä korvattiin puolikkaalla Vihreällä kuulalla.
Kuulia ei kuitenkaan ole valmistettu paistonkestäviksi, joten osa kotikokeista joutui keräilemään sulaneita ja räjähtäneitä marmeladinhitusia uunin eri pinnoilta. Lisäksi edullisen luumutäytteen korvaaminen huomattavasti hintavammilla makeisilla nosti torttujen hintaa.
Asiakkaiden pyynnöstä Fazer kehittikin paistonkestävän Vihreitä kuulia -päärynämarmeladin, jota löytyi kaupan hyllystä ensimmäistä kertaa vuonna 2021.
Eerola on mielissään Vihreiden kuulien uudenlaisista käyttötavoista, sillä se kertoo, että tuote pysyy ihmisten mielissä.
”Enpä olisi itse keksinyt, että kuulat sopivat myös suolaisen kylkeen. Syön niitä nykyään myös Aurajuuston kanssa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






