Kinkkua aiotaan syödä tänä jouluna enemmän kuin viime vuonna, kysely kertoo ‒ Anni-Mari Syväniemi arvioi lihakeskustelun rauhoittuneen
Suomalaiset syövät Ruokatiedon toiminnanjohtajan mukaan jouluna jopa yllättävän perinteisesti.
Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi vieraili MT Livessä 13.12. 2023. Kuva: Jarkko SirkiäKinkkua syödään tänä jouluna enemmän kuin viime vuonna, mikäli Ruokatiedon Kantarilla syksyllä toteuttaman kyselyn tulokset käyvät toteen.
Kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kertoi aikovansa syödä jouluna kinkkua, kertoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi MT Liven haastattelussa.
Viime vuonna osuus oli 72 prosenttia vastanneista. Syväniemi uskoo tuloksen liittyvän aistimaansa ruokakeskustelun rauhoittumiseen ja siihen, että monipuolista ruokavaliota arvostetaan edelleen.
Pääosa kinkun hankkivista suosii kyselyn mukaan suomalaista. Joka kymmenes aikoo hankkia ulkomaisen kinkun ja osa ei syksyllä vielä ole päättänyt asiaa.
Kinkun lisäksi joulupöydässä tarjotaan edelleen monia hyvin perinteisiä ruokia, kuten laatikoita ja rosollia.
Siihen nähden, että suomalaiset ovat hyviä omaksumaan muualta tulevia ruokavaikutteita, jouluruoka on yllättävänkin perinteistä edelleen, Syväniemi toteaa.
Jouluruokia tehdään yhä paljon itse, mutta asenne sitä kohtaan on muuttunut vuosien kuluessa rennommaksi.
”Valmiina voi ostaa sen verran kuin tarvitsee, ja se on ihan mahtavaa”, Syväniemi toteaa.
”Valmiina voi ostaa sen verran kuin tarvitsee, ja se on ihan mahtavaa”
Kala on edelleen kiinteä osa joulupöytää ja moni esimerkiksi savustaa kalaa nykyisin itse.
”Kalan kulutus on tänä vuonna jonkin verran laskenut, joten sitä voi hyvinkin suositella joulupöytään.”
Syväniemen oman perheen joulupöydästä löytyy kinkun lisäksi ainakin laatikoita sekä itse tehtyjä lusikkaleipiä ja rahkavoitaikinasta valmistettuja joulutorttuja.
Suomalaisia kinkkuja on tänä vuonna viety ainakin Saksaan. Syväniemi toteaa sen kertovan etenkin vientiosaamisen parantumisesta ja siitä, että suomalaisen kinkun vahvuudet, kuten antibioottivapaus ja sikojen saparollisuus on saatu nostettua esiin myynnin tueksi.
Hyvää Suomesta -joutsenlippumerkki viettää 30-vuotisjuhlaa 16.12.2023. Syväniemi uskoo merkin vaikuttaneen osaltaan siihen, että Suomen omavaraisuusaste on korkea.
Hyvin tunnetun merkin vahvuus on se, että se luotiin monen tahon yhteistyöllä ja tuottajat lähtivät heti hyvin merkkiin mukaan.
Tarvetta puheelle kotimaisen ruuan puolesta on Syväniemen mukaan edelleen jatkuvasti.
”Aina tulee uusia kuluttajia ja sukupolvia, joille ruuan reitti pellolta pöytään ei ole kaikille tuttu”, Syväniemi sanoo.
Suomalaisen ruuan tarinaa tulee avata ja viedä eteenpäin rakentavasti, kannustavasti ja myös hauskasti sekä uusilla tavoilla.
Rouva ruoka -nimelläkin kutsuttu Syväniemi ei haluaisi nostaa ruuan arvonlisäveroa ainakaan nyt, kun talous on monella muutenkin tiukoilla.
Hän toivoo, että ne, joilla on taloudellisesti mahdollisuus, osallistuisivat erilaisten keräysten kautta auttamaan jouluruuan hankkimisessa myös heitä, joiden oma talous ei sitä mahdollista.
Voit katsoa MT Live -lähetyksen tästä:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




