Sipsien lisäainemäärissä hurjat erot
Maustamisesta riippuen perunalastuista löytyy myös sokeria. Aromivahventeet ja muut mausteet moninkertaistavat raaka-ainelistan.Taffel-sipsejä tuottavaa tehdasta uhkaa sulkeminen Ahvenanmaalla. Taffel on ollut toisten sipsijättien, kuten Estrellan ja Pringlesin rinnalla suomalainen vaihtoehto.
Kotimaisuuden lisäksi sipsivalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sipsien sisältämiin ainesosiin. Perussipseissä raaka-aineita on kolme: peruna, öljy ja suola.
Poikkeuksena ovat Pringlesit, joiden perusversiossakin on yhdeksää eri raaka-ainetta. Ne sisältävät vakuumikuivattua perunaa, kasvisöljyä, kasvisrasvaa, riisijauhoa, vehnätärkkelystä, dekstriiniä, emulgointiainetta ja suolaa.
Heti, kun sipsejä maustetaan, ainesluettelo paisuu moninkertaiseksi. Esimerkiksi Estrellan Rough Cut- Savupekoni sipseissä on myös rypälesokeria ja glukoosisiirappia sekä useita muita lisäaineita.
Erityisesti lapsille ongelmallisia ovat aromivahventeet, kuten natriumglutamaatti. Sitä merkitään myös koodilla E621. Natriumglutamaatti voi aiheuttaa yliherkkyysoireita ja se lisää ruuan natrium-pitoisuutta.
Suolan vuoksi sipseissä on runsaasti natriumia myös ilman aromivahventeita. Liika natrium nostaa verenpainetta.
Natriumglutamaatin maku voi synnyttää myös himoa sen korostamaan umamiin, eli täyteläiseen, lihaiseen makuun, jolloin suolaisia ruokia tulee syötyä liikaa.
Useat lihatuotevalmistajat ovat sanoutuneet irti natriumglutamaatista. Se valmistetaan hiivauuttesta, joka on toinen sipsien maustamiseen käytetty ainesosa.
Myös sipsien kanssa suositelluista dipeistä löytyy arominvahventeita. Jos lisäaineita haluaa välttää, dippi kannattaa valmistaa itse perussipsien seuraksi.
Suolaisuutensa lisäksi sipsit ovat perunatuotteista rasvaisimpia. Sipseistä rasvaa on noin kolmannes, samoin Pringeleseistä. Kaloreita on sadassa grammassa yli 500. Sadassa grammassa ranskalaisia perunoita on alle 200 kaloria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

