Kotimaista sianlihaa ei enää pitkään riitä kaikille
Grillikaudesta vielä selvitään, mutta viimeistään kotimaisista joulukinkuista ennustetaan tulevan pulaa.Yhä useampi kuluttaja haluaisi ostaa lihaa suoraan sikatilalta.Sianlihan kulutus ylittää tänä vuonna kotimaisen tuotannon.
Gallup Elintarviketiedon ennusteen mukaan sikaa syödään noin 198 miljoonaa kiloa. Koko vuoden tuotanto on noin kuusi miljoonaa kiloa vähemmän.
Kotimaista lihaa riittää kaikille sitä haluaville vielä kesäkaudeksi, arvioi MTK:n sikajaoston puheenjohtaja Kalle Vähä-Piikkiö . ”Mitään sikatarjouksia silti tuskin nähdään.”
Syksyllä tilanne lienee jo vaikeampi, sen näkee tämän hetken porsastilanteesta.
”Lihatalot eivät myy ei-oota ennakkoon. Kesän kysyntää joudutaan varmaankin paikkaamaan osaksi kinkuilla. Se näkyy jouluna niin, ettei kotimaista kinkkua riitä kaikille.”
Tuore ilmiö sika-alalla on lähiruuan kysyntä. ”Lihaa on alettu kysellä suoraan. Se vetäisi nyt hyvin, mutta omaa sikaa on hankala saada takaisin isoista teurastamoista”, Vähä-Piikkiö kertoo.
”Kuluttajille tuntuu olevan tärkeää tietää, mistä liha tulee. Osalle tunnettuus on olennaisempaa kuin luomutuotanto.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

