Näin ruoantuotanto tuodaan lapsien ja nuorten tietoon: Vuoden ruokakasvattaja -palkinto kolmelle tuottajalle
Vuoden ruokakasvattaja -palkinnon menivät tänä vuonna Tornioon, Outokumpuun ja Alavudelle. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Maria Pirttimaa, Vesa Karttunen, Aino Lehvästö ja Anna Länsisalmi-Keisala palkittiin Vuoden ruokakasvattaja -palkinnolla Ruokamessuilla Helsingissä. Kuva: Nina Grönqvist, RuokatietoRuokatieto-yhdistys on jakanut Vuoden ruokakasvattaja -palkinnot kuudetta kertaa. Tänä vuonna teemana oli lasten ja nuorten tietoisuuden edistäminen ruoan tuotannosta ja alkuperästä.
Palkinto myönnettiin Maria Pirttimaan Pirttimaan tilalle Tornioon, Aino Lehvästölle Uusituvan tilalle Outokumpuun sekä Anna Länsisalmi-Keisalalle Maalaisjärki-kanaville Alavudelle.
Ruokatieto korosti, että lasten ja nuorten mahdollisuudet päästä tutustumaan maatiloihin ja ruoan tuotantoon ovat nykyään rajalliset. Yhdistyksen mukaan ruoan arvostuksen ja ruokavalintojen näkökulmasta on tärkeää tietää, millaista työtä ruokaketjussa tehdään. Tässä korostuvat erityisesti tilavierailut niin etänä kuin paikanpäälläkin.
”Monelle lapselle ruoan reitti alkaa kaupasta. Suurella osalla ihmisistä ei ole enää kosketuspintaa ruoan tuotantoon tai maatiloille, eikä ymmärrystä siitä, kuinka ruoka on kauppaan tai lautaselle päätynyt. Siksi on arvokasta, että tuottajat jakavat arkeaan ja kertovat työstään eri tavoin”, tuomaristo toteaa.
”Teemme tätä työtä koko sydämellä, ja meille on kunnia asia voida tuottaa ruokaa suomalaisille.”
Palkitut ruoantuottajat Aino Lehvästö, Maria Pirttimaa ja Anna Länsisalmi-Keisala kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä niin ruoan tuottajina kuin ruokakasvattajina.
”Teemme tätä työtä koko sydämellä, ja meille on kunnia asia voida tuottaa ruokaa suomalaisille. Meistä on tärkeätä, että lapset ja nuoret näkevät mistä ja miten ruoka sinne kauppaan ja lautasille tulee”, vuoden ruokakasvattajat kertovat.
Palkitut tilat sijaitsevat eri puolilla Suomea. Paikallisuuden merkityksen ymmärtäminen onkin Ruokatiedon mukaan merkittävää kestävässä ruokajärjestelmässä. Esimerkiksi koulun tai päiväkodin ja tuottajien yhteistyön merkitys on suuri.
”Oman alueen ruoantuotannon tuntemus ja sen merkityksen ymmärtäminen laaja-alaisesti rakentuu näissä kohtaamisissa. Ruokajärjestelmä on laaja ja moninainen kokonaisuus, ja me kaikki olemme osa sitä. Lasten ja nuorten ymmärrys omasta roolista ruokajärjestelmässä on ruokakasvatuksessa keskeistä”, tuomaristo toteaa.
”Aidoilla kohtaamisilla ja keskusteluilla voidaan lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta.”
Tuomaristo haluaa huomioida palkinnolla myös tuottajien roolia ja ääntä ruokakeskustelussa ja -kasvatuksessa.
”Ruokakeskustelu on kovin polarisoitunutta, ja vastakkainasettelua voidaan lieventää kuulemalla erilaisia toimijoita ja tutustumalla asioihin ja ilmiöihin omakohtaisesti. Aidoilla kohtaamisilla ja keskusteluilla voidaan lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan.”
Tuomaristoon kuului tänä vuonna yliopistonlehtori Sanna Talvia Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta, kasvatus- ja koulutusvastaava Bettina Lindfors Finland svenska 4H:sta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






