Vahva innostus siivittää Suomen ensimmäistä hävikkiravintolaa
Ideaa on lähtenyt joukkorahoittamaan jo toista sataa ihmistä.
Kuvassa valmistetaan riistalientä. Luista syntyy erittäin maukas liemi, mutta ne jäävät usein käyttämättä. Kuva: Jaana KankaanpääHelsinkiin on suunnitteilla Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola, jonka yhteyteen tulee ruuankierrätyskeskus.
Ravintolaa toteuttaa From Waste to Taste -kiertotaloushanke, joka ei tavoittele voittoa. Se työllistää syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia sekä pitkäaikaistyöttömiä. Ruuanvalmistuksesta vastaa ammattikokkien tiimi.
"Saamamme palaute hävikkiruokaravintolan ja kierrätyskeskuksen perustamisesta on ollut valtavan positiivista. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat olla jollakin tavalla mukana hankkeessa", hankkeen projektipäällikkö Johanna Kohvakka kertoo.
"Nyt kun kampanjaa on vielä nelisen viikkoa jäljellä, toivomme lisää mesenaatteja mukaan ostamaan etukäteen lounaita ja illallisia, jotta saamme ravintolan pintaremontin ja logistiikkaketjun perustamiskuluja katettua."
Ravintola aloittaa tilausravintolana huomenna torstaina ja haussa ovat pysyvät tilat Helsingin keskustasta.
Ravintolan ruokalistaa kehittää villiyrtti- ja luontospesialisti Ossi Paloneva. Hän on tullut tunnetuksi Villd-nimisestä pop up-ravintolasta Vaasassa.
Villdissä tarjoiltiin ruokaa, jonka raaka-aineista suuri osa oli kerätty ja kalastettu luonnosta.
Hävikkiruoka herättää Palonevassa suuria intohimoja. Ihmiset mieltävät hävikkiruuan päiväykseltään vanhaksi roskistavaraksi, mutta todellisuudessa hävikkiä syntyy ruuantuotannon kaikilla portailla.
"Osa kasviksista jätetään peltoon, teurastamoilta jää yli epätavallisia ruhonosia, kalastajat saavat pyydyksiinsä roskakalaa, juustontuotannosta syntyy valtavat määrät käyttämätöntä heraa", Paloneva kuvailee.
'Elämme järjestelmässä, jossa osa tuotteista on taloudellisesti järkevämpää jättää käyttämättä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
