Porkkanaa ja inkivääriä
Inkiväärinpala on pakollinen aines, jota ilman ruoka on puoliksi pilalla.Ruuanlaittoni alkaa lähes aina porkkanoiden kuorimisella. Seuraavaksi viipaloin, suikaloin tai raastan ne riippuen käytöstä.
Porkkana näet sopii melkein kaikkeen – yritänpä saada aikaan intialaisia, kiinalaisia, pohjoisafrikkalaisia, suomalaisia tai italialaisia makuja.
Kasvissosekeittoon se antaa maun lisäksi myös kauniin värin (ainakin oranssit lajikkeet), samoin muihin keittoihin. Raasteisiin se on itsestään selvä valinta kuten myös salaatteihin kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi vuoltuina.
Porkkana käy esimerkiksi niin kasvis- kuin lihastakin valmistettuun lasagneen. Samoin kastikkeisiin, olipa ruokana lihaa, tofua, Mifua tai Härkistä. Sitä voi lisätä myös sämpylöihin ja kakkuihin, kunhan ei liioittele kohoamisen kustannuksella.
Inkiväärinpala on toinen pakollinen aines, jota ilman ruoka on puoliksi pilalla.
Inkivääri sopii lähes samoihin ruokiin kuin porkkana. Kaikkiin kakkuihin sitä ei ehkä kannata laittaa, mutta jos kakun kanssa juo kahvia, niin sen mausteeksi inkivääri jo käykin. Kun lisää vielä ripauksen kardemummaa (vihreää), saa nauttia nepalilaisesta kahvista.
Niin ja ovathan sekä porkkana että inkivääri myös terveellisiä.
Porkkana sisältää A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia. Näkökyvyn parantamisen lisäksi se lisää vastustuskykyä, auttaa tulehduksiin ja hoitaa ihoa.
Inkivääriä monet pitävät suorastaan lääkkeenä flunssaan sekä vatsa- ja nivelvaivoihin. Parantaa se myös verenkiertoa ja poistaa turvotusta.
Kaikki tietävät, että porkkana kasvaa hyvin Suomessa.
Inkiväärin kasvatus ei ole yhtä tuttua, mutta sekin onnistuu, kun jatkaa vähän kesäauringon lämpöä sisätilalla tai kasvihuoneella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
