Talakkuna voi saada nimisuojan – savolaisherkut korostuvat EU:n suojaamissa suomalaistuotteissa
EU:n nimisuoja on noin 3 900 tuotteella, joista 16 tulee Suomesta. Niistä viisi tulee Pohjois-Savosta.
Ruokavirasto on jo hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee sekä talkkuna- että talakkuna-nimitysten rekisteröintiä. Kuva: Jarkko SirkiäPohjois-Savosta tulee lähes kolmannes EU:n nimisuojalla varustetuista suomalaistuotteista. Nyt joukon jatkoksi havitellaan talkkunaa eli savolaisittain talakkunaa.
Ruokavirasto on jo hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee sekä talkkuna- että talakkuna-nimitysten rekisteröintiä. Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.
Suomalaisen ruoan päivänä 4. syyskuuta julkaistiin video, jossa kirjailija Matti Rönkä vie tutustumaan Pohjois-Savon ainutlaatuisiin perinneherkkuihin. Videolla esitellään nimisuojatut Suonenjoen mansikka, yläsavolainen muurinpohjalettu, savolainen mustikkakukko, kalakukko ja mesimarjalikööri, Pohjois-Savon liitto kertoo tiedotteessa. Mukana videolla on myös savolainen talkkuna.
Suomen tavoitteena on kaksinkertaistaa nimisuojattujen tuotteiden määrä vuoteen 2030 mennessä.
Liiton mukaan Suomen tavoitteena on kaksinkertaistaa nimisuojattujen tuotteiden määrä vuoteen 2030 mennessä.
Eniten suojattuja tuotteita on Ranskassa ja Italiassa, sitten Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa.
EU:n nimisuojan tavoitteena on tuoda lisäarvoa maataloustuotteille, elintarvikkeille, tislatuille alkoholijuomille ja viineille.
Suoja voidaan myöntää tuotteen alkuperän, maantieteellisen sijainnin tai perinteisen koostumuksen tai tuotantotavan perusteella.
”Suomessa nimisuojaa ei vielä hyödynnetä yhtä rohkeasti kuin muualla Euroopassa. Videolla haluamme muistuttaa, että jokaisen näiden tuotteen taustalla on paitsi hienoja yrityksiä, myös oma tarinansa, joka ansaitsee tulla tunnetuksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti”, sanoo viestintäasiantuntija Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





