Lapset saavat jo liikaa proteiinia erityisesti maidosta ja lihasta
Kasviperäiset proteiinit ovat tulevaisuuden bisnes.Luonnonvarakeskus Luken ohjelmapäällikkö Juha-Matti Katajajuuri kertoo blogissaan proteiinin kiinnostavan sekä kuluttajia että ruokayrityksiä.
"Elintarvikeyritykset panostavat proteiinituotteiden kehittämiseen ja tuotantoon, ja elintarvikkeiden myyntiä vauhditetaan proteiinimerkinnöillä."
Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan esimerkiksi lihasmassamme ylläpitämiseen, mutta liika on silti liikaa.
"Työikäinen väestö saa proteiinia jo aika lähelle saantisuosituksemme ylärajaa, ja osa väestöstä saa proteiinia jo liiaksikin. Useimmiten liikaproteiinit saadaan eläinperäisistä tuotteista. Jo ravitsemussuosituksissakin varoitellaan, etteivät lapset saisi liiaksi proteiinipitoisia ruokia ja punaista lihaa", Katajajuuri muistuttaa.
"Kasvisperäisten proteiinilähteiden ympäristövaikutukset ovat merkittävästi pienemmät kuin eläinperäisten. Me myös kulutamme kasviksia terveyden kannalta liian vähän, jolloin kasviperäisten proteiinilähteiden käytön lisäämisellä ruokavaliossa saavutettaisiin kaksinkertaiset hyödyt."
Lihaton lokakuu on kuohuttanut ja herättänyt vastareaktioita. Vastakkainasetteluista syntynyt keskustelumyrsky johti esimerkiksi Kuluttajaliiton jauhelihaton lokakuu- kampanjan peruuntumiseen, johon myös MTK joutui ottamaan kantaa.
Kasvisproteiini tulee vahvasti ruokabisnekseen. Myös Luke on mukana kehitystyössä ja se on juuri käynnistänyt uusien proteiinilähteiden kehittämiseen keskittyvän tutkimushankkeen Suomen akatemian strategisen tutkimusneuvoston rahoituksella.
"Ei kuitenkaan unohdeta sitä, että ruokavalio on kokonaisuus, joka koostuu henkilökohtaisista valinnoista. Omalla lautasellani on edelleen lihaa, mutta pääosin vaaleaa lihaa, enkä aio osallistua lihaton enkä myöskään lihallinen lokakuu-kampanjoihin. Pyrin opettamaan lapsilleni monipuolisesta, kestävästä ja terveellisestä ruokavaliosta", Katajajuuri tiivistää.
"Panostan itse tutkimus- ja kehittämishankkeisiin niin liha- kuin kasviproteiinien tuotantoketjujen kehittämiseksi ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi sekä jaan faktatietoa ruokaketjuun liittyvistä vastuullisuuskysymyksistä ja kestävistä kulutusvalinnoista."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

