Haluatko säästää tiskiä ja vaivaa? Tee helppoa ja herkullista peltiruokaa!
Kattilat, padat ja paistinpannut säästyvät, kun kypsennät koko aterian yhdellä ja samalla uunipellillä.
Mehevän maukas broileriateria valmistuu pöytään nostettavaksi vajaassa tunnissa. Pekonikietaisu antaa linnulle mehevyyttä. Kuva: Sanne KatainenUunipelti on paras ruuanvalmistusväline, kun kokkaukseen ei halua uhrata paljon aikaa. Peltiruokien idea on kypsentää koko ateria yhdellä ja samalla uunipellillä näppärästi niin vaivaa kuin tiskiäkin säästäen. Ainesten pilkkomisen jälkeen uuni hoitaa lopun työn. Ruuan voi uunista oton jälkeen viimeistellä vielä tuoreyrttisilpulla tai maukkaalla kastikkeella. Halutessa raikas salaatti maistuu uuniruuan kyljessä.
Pellillisellä ruokaa syöttää helposti myös isomman joukon nälkäisiä, kun kaikki valmistuu sutjakkaasti kaikille yhtä aikaa.
Kokoa pellille erilaisia kasvis- ja juuresyhdistelmiä, sekoita sipuleiden, porkkanoiden ja perunoiden joukkoon vaihteeksi herkkusieniä, parsa- tai kukkakaalipaloja, paprika- tai fenkolilohkoja. Sipulien, tomaattien, munakoisojen ja kesäkurpitsojen liitto on aina hyvä ja herkullinen. Kokeile myös ruusukaaleja, joko halkaistuina tai lehdet eroteltuina. Huomaa, että ainesten koko ja pellillä oleva määrä vaikuttavat kypsymisaikaan.
Pyörittele kasvisten joukkoon aina ensimmäiseksi öljyä, jolloin seuraavaksi annostellut mausteet tarttuvat niihin tasaisemmin. Tee eri kuivayrttiyhdistelmiä, kuten rosmariini-timjami-, oregano-basilika-, salvia-kirveliseoksia. Muista lisätä pippurirouhetta ja hieman hunajaa tai siirappia. Pieni happolisäkin on paikallaan joko sitruunasta, limetistä tai viinietikasta. Lisää suola aina viimeisenä juuri uuniin meneviin aineksiin, koska odotellessaan suola vetää kasvisten nesteitä puoleensa.
Kruunaa punajuuri-palsternakka-sipuliseos fetajuustopaloilla. Tiputtele kasvisten joukkoon lihapullataikinasta pyöryköitä. Tee kasvisruokailijoille oma versionsa kasviproteiinituotteista tai falafeleistä. Pilko mukaan makkaraa, levitä kasvisten seuraan kala- tai broileripaloja.
Peltimenetelmällä saat myös tosi nopeat leivokset päiväkahville. Pakastettu lehti- tai -voitaikina paistuu hetkessä paloina kuohkeiksi leivospohjiksi, jotka voit täyttää haluamillasi hedelmillä, marjoilla tai hilloilla sekä kermavaahtohöystein.
Katso ohjeet MT Ruoka -reseptihaku
Appelsiininen broileri-kasvispelti
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
