Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sienikakku juhlistaa kantarellisatoa

    Sienimetsään kannattaa mennä kuivanakin aikana, sillä kantarelleja pilkottaa kosteissa paikoissa sammaleiden välissä. Muheva sienikakku syntyy, kun kantarelleihin yhdistetään perunaa ja tuorejuustoa.
    Muhkea sienikakku kätkee sisäänsä kantarellin lisäksi tuoreita yrttejä ja perunaa.
    Muhkea sienikakku kätkee sisäänsä kantarellin lisäksi tuoreita yrttejä ja perunaa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Jokaisella sienihullulla on oma suosikkinsa. Se voi olla kaunis kantarelli, lempeän makuinen tatti, kirpeän raikas rousku tai täyteläinen suppilovahvero.

    Kantarellien ja tattien tavoin haapa- ja karvarouskut ovat arvostettuja sieniä. Moni sienestäjä etsii ainoastaan niitä. Usein toiveena on saada purkillinen suolattuja rouskuja joulun sienisalaattiin.

    Sienikakku

    10 annosta

    125 g voita

    2 dl maitoa

    5 dl kaurahiutaleita

    2 dl vehnäjauhoja

    1/2 tl suolaa

    1/2 rkl leivinjauhetta

    Täyte

    1 l kantarellia

    2 rkl voita

    1 sipuli

    1/2 (100 g) purjoa

    1 (150 g) pieni keltainen kesäkurpitsa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1/2 tl suolaa

    6–8 keskikokoista keitettyä perunaa

    1 tl suolaa

    1 dl persiljasilppua

    1/2 ruukkua timjamia

    3 munaa

    2 dl maitoa

    2 dl ruokakermaa

    1 rasia (200 g) ruohosipulituorejuustoa

    Laita leivinpaperi halkaisijaltaan noin 27-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat. Sekoita pohjan ainekset ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

    Paloittele sienet, raasta tai suikaloi sipuli, purjo ja kesäkurpitsa. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes irtoava neste on haihtunut. Lisää voi ja kasvikset.

    Hauduta hetki. Ota pannu levyltä ja sekoita joukkoon mustapippuri ja hiukan suolaa.

    Viipaloi kypsät perunat.

    Laita kolmasosa sieni-kasvisseoksesta pohjalle. Levitä päälle puolet perunaviipaleista. Ripottele niille suolaa, pippuria ja reilusti tuoretta timjami- ja persiljasilppua. Laita päälle sienikerros ja tee toinen perunakerros. Levitä loppu sieniseos pinnalle.

    Vatkaa kerma, maito, tuorejuusto ja munat sekaisin ja valuta seos vuokaan. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Peitä leivinpaperilla, jos pinta saa liikaa väriä.

    Koristele kypsä piirakka tuoreella timjamilla ja pienillä, paistetuilla kantarelleilla.

    Vinkki: Jos pidät vuohenjuustosta, levitä perunakerrosten päälle vuohenjuustoviipaleita. Vähennä silloin suolan määrää.