
Jälkiruokien helmiä joulupöytään: 4 helppoa reseptiä
Myös jouluna pätee sanonta ”aina on tilaa jälkiruoalle”. Suussa sulava lakkajäädyke on yksi esimerkki jälkiruokien helmistä.Suomalainen joulu koostuu hyvin perinteisistä asioista. Onhan herkuttelu tuttuine makuineen olennainen osa joulunviettoa. Toki pöydän antimet ja varsinkin jälkiruoka voivat yllättää. Parhaimmat elämykset syntyvät uutta ja vanhaa yhdistelemällä. Se voi olla esimerkiksi uudenlainen tarjoilutapa tai pieni maustelisäys perinteiseen jälkiruokaan.
Viktorian kiisseli ei muistuta rakenteeltaan kiisseliä. Paremminkin se on vanukasmainen. Alun perin Viktorian riisinä tunnettu jälkiruoka valmistetaan tällä kertaa kotimaisesta rikotusta ohrasuurimosta. Pohjaksi keitetään ohrapuuro, mikä maustetaan sitruunalla. Lopuksi kylmään puuroon sekoitetaan kermavaahtoa. Punainen marjakeitto viimeistelee tämän jouluisen herkun. Marjakeittona maistuu niin puolukka-, vadelma- kuin mansikkakeitto.
Luumurahka on jouluisten jälkiruokien klassikko. Tavallisesti kaikki ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi massaksi. Vaihtoehtoisesti luumumarmeladin voi kerrostella rahkaseoksen kanssa. Pieni ripaus piparkakkumaustetta on uusi makulisäys. Pumpernikkelipalat tuovat mukavaa rapeutta annokseen. Pumpernikkeli vettyy nopeasti, joten annokset tarjoillaan saman tien.
Kesän muistoja nautitaan lakkajäädykkeen muodossa. Se on erityisen juhlava päätös jouluaterialle. Valmista jokaiselle oma annosjäädyke tai yksi isompi kakku- tai jäädykevuokaan. Anna jäädykkeen temperoitua hiljalleen jääkaapissa ennen tarjoilua. Kokonaiset lakat kruunaavat annoksen. Ellei pakastelakkoja ole saatavana, niin koristeluun sopii myös persikkaviipaleet ja paahdetut mantelilastut.
Mikäli kaipaat suhteellisen kevyttä ja raikasta jälkiruokaa, niin erilaisista hedelmistä koottu salaatti on mainio vaihtoehto. Limemehulla maustettu sokeriliemi on raikas hedelmäsalaatin kastike. Halutessasi voit vielä tarjota lisäksi vaniljakastiketta tai vaahdotettua kinuskikermaa.
Ohra-viktoriakiisseli
10–12 annosta
- Ainekset
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
- 4 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 8 dl Kiehu-maitoa
- 2 rkl sokeria
- ½ rkl vaniljasokeria
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl luomusitruunan kuoriraastetta
- 3 dl kuohukermaa
- Tarjoiluun
- vadelmakeittoa
Valmistusohje
Keitä ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduta kypsäksi. Jäähdytä puuro kylmäksi. Mausta sokereilla, sitruunamehulla sekä raastetulla sitruunankuorella. Lisää lopuksi kerma vaahdotettuna. Tarjoa vadelmakeiton kera.
Hedelmäsalaatti
6 annosta
- Ainekset
- ½ (300 g) hunaja- tai vesimelonia
- 1 persimoni
- 400 g viinirypäleitä
- 2 (300 g) kotimaista omenaa
- 4 tuoretta luumua
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 3 rkl limen mehua
- Kastike
- 1 prk (500 g) vaniljajälkiruokakastiketta tai
- 1 prk (2 ½ dl) kinuskikermaa
Valmistusohje
Kuumenna vesi ja sulata sokeri veteen. Mausta sokeriliemi limen mehulla. Koverra melonista palloja tai leikkaa kuutioiksi. Kuutioi persimon ja kotimaiset omenat. Lohko luumut. Pese ja halkaise rypäleet. Sekoita hedelmät ja sokeriliemi keskenään. Tarjoa hedelmäsalaatin kanssa vaniljakastiketta tai vaahdotettua kinuskikermaa.
Luumu-piparirahka
8 annosta
- Ainekset
- 2 dl kuohukermaa
- 1 prk (250 g) maitorahkaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl piparkakkumaustetta
- 1–2 rkl sokeria
- 1 prk (250 g) luumumarmeladia
- 4 pumpernikkelipiparia
Valmistusohje
Vaahdota kerma ja vatkaa maitorahka joukkoon. Mausta sokereilla, sitruunamehulla ja piparkakkumausteella. Pilko pumpernikkelipiparit. Kerrostele jälkiruokakulhoihin rahkaseosta, luumumarmeladia sekä piparipaloja.
Voit myös sekoittaa luumumarmeladin kevyesti nostellen rahkaseoksen joukkoon.
Lakkajäädyke
6 annosta
- Ainekset
- 3 dl kuohukermaa
- 2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
- 2 dl lakkahilloa
- 1 rkl tomusokeria
- (3 rkl lakkalikööriä)
- Koristeluun
- lakkoja, persikanviipaleita, mantelilastuja
- sitruunamelissan lehtiä
Valmistusohje
Vaahdota kerma. Sekoita rahka, lakkahillo ja tomusokeri joukkoon. Mausta halutessasi lakkaliköörillä. Jaa seos kuuteen kahvikuppiin tai kertakäyttömukiin. Peitä kelmulla tai foliolla ja pakasta. Ota jääkaappiin noin tunti ennen tarjoilua. Kumoa jäädykkeet ja koristele lakoilla tai persikanviipaleilla, mantelilastuilla sekä sitruunamelissan lehdillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






