Pohjalainen leipäjuusto ja kainuulainen juustoleipä hakevat EU:n nimisuojaa
Juustojen tuotekuvaus on samanlainen, mutta ne kuuluvat erilaisiin kulttuureihin.Nimille Pohjalainen leipäjuusto, Kainuun juustoleipä ja Kainuulainen juustoleipä haetaan EU:n nimisuojaa, kertoo Ruokavirasto tiedotteessa.
Pohjalaisen leipäjuuston nimisuojaa hakevat ProAgria Oulu ry sekä Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Kainuun juustoleivälle suojausta hakee ProAgria Itä-Suomi sekä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset.
Pohjalaisen leipäjuuston maantieteellisen alueen muodostavat Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnat. Kainuun juustoleivän maantieteellisen alueen muodostavat Kainuun maakunta ja Vaalan kunta.
Juustojen nimisuojaus perustuu niiden maineeseen. Ne halutaan suojata suojattuna maantietellisenä merkintänä (SMM). Tällaisen tuotteen laatu, maine tai muu ominaispiirre juontuu pääosin sen maantieteellisestä alkuperästä.
Leipäjuuston tai juustoleivän valmistus on ennen aikaan ollut kätevä keino saada maito säilymään. Hyvinä maitokesinä juustoja tehtiin paljon ja nautittiin talvella maidottomana aikana.
Molemmilla juustoilla on samanlainen tuotekuvaus: Ne ovat tuorejuustoja, jotka valmistetaan suomalaisesta pastöroidusta lehmän-, vuohen- tai poronmaidosta. Juusto on pyöreä tai suorakaiteen muotoinen ja litteä, sen pinta on tummapilkkuinen. Tuote myydään kokonaisena, puolikkaana tai leikattuna pienempiin osiin tai kuutioihin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






