Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näillä resepteillä syntyy hirveän hyvää hirvestä

    Hirvipaistit ja -fileet ovat juhlaruokaa, mutta kokeilepa vaihteeksi vaikka hirvisiä munakoisorullia tai borssia.
    Puolukkalisä on maukas yllätys hirvipullien sisällä.
    Puolukkalisä on maukas yllätys hirvipullien sisällä. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Upean värinen borssi sopii loistavasti myös vierasruoaksi.
    Upean värinen borssi sopii loistavasti myös vierasruoaksi. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Nauti ruokaisat metsästäjänleivät vaikka teen kanssa iltapalana.
    Nauti ruokaisat metsästäjänleivät vaikka teen kanssa iltapalana. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Hirvenlihalla täytetyt munakoisorullat maistuvat lämmitettyinä vielä herkullisimmilta.
    Hirvenlihalla täytetyt munakoisorullat maistuvat lämmitettyinä vielä herkullisimmilta. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Hirvenliha on vähärasvaista, mureaa, melko mietoa, maukasta, karkeasyistä ja väriltään tummaa. Siitä voit valmistaa ruokaa samoilla resepteillä kuin naudastakin: patoja, kastikkeita, keittoja, murekkeita, pyöryköitä, pihvejä ja kääryleitä.

    Hirven filee sopii pihveinä pannulla paistettavaksi ja entrecôte vaikka grillattavaksi. Hyvin raakakypsytetty sisä- ja paahtopaisti ovat ruhon mureimmat paistit. Etuselästä, kyljestä ja potkasta valmistettu keitto on metsästäjien perinneruokaa ja hirvijuhlien ykköstarjottava.

    Mausta hirvenliha varovasti, jotta miedohko riistan maku säilyy. Älä päästä paistia tai pihvejä liian kypsiksi, sillä lihasta tulee helposti kuivaa. Sopiva sisälämpötila on 54–60 astetta.

    Mehevät hirvipullat puolukkasydämellä

    6 annosta

    ½–1 sipulia

    3 valkosipulinkynttä

    1 rkl rypsiöljyä

    2—3 viipaletta vaaleaa leipää

    1 dl kuohukermaa

    1 kananmuna

    1 rkl soijakastiketta

    1 tl suolaa

    1 tl mustapippuria

    1 tl rosmariinia

    1 tl timjamia

    4 katajanmarjaa murskattuna

    400 g hirvenjauhelihaa

    Paistamiseen

    1 rkl rypsiöljyä

    1 rkl voita

    noin 1 dl puolukkahilloa

    Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljyssä pannulla. Anna jäähtyä.

    Murenna leipä kulhoon ja kaada kerma päälle. Anna turvota hetki.

    Lisää leipäseokseen sipulit, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita massa tasaiseksi ja anna rauhoittua hetki.

    Kypsennä nokare taikinaa mikrossa tai pannulla ja tarkista maku.

    Pyörittele massasta vedellä kostutetuin käsin keskikokoisia lihapullia. Paina pullaan kolo ja upota siihen nokare puolukkahilloa. Ummista tasaiseksi.

    Paista pyörykät pannulla voi-öljyseoksessa kypsiksi maltillisella lämmöllä. Voit myös paistaa lihapullat leivinpaperin päällä pellillä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

    Tarjoa hirvenlihapullien kanssa perunamuusia ja salaattia.

    Hirvi-munakoisorullat

    4–6 annosta, noin 20 rullaa

    1 sipuli

    2–4 valkosipulinkynttä

    1 rkl rypsiöljyä

    400 g hirvenjauhelihaa

    1 prk (400 g) tomaattimurskaa

    1 dl vettä

    1 lihaliemikuutio

    2 tl Herbes de Provence -yrttisekoitusta

    ½ tl mustapippuria

    ½ tl suolaa

    Lisäksi

    2 (noin 600 g) munakoisoa

    2–3 rkl rypsiöljyä

    1 tl suolaa

    ½ tl mustapippuria

    150 g vuohenjuustoraastetta (esim. Juustoportti)

    Tee ensin kastike hautumaan. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljytilkassa. Lisää liha ja ruskista. Kaada joukkoon tomaattimurska, purkin huuhdevesi, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä. Tarkista maku.

    Huuhtele munakoisot ja leikkaa ne pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kääntele viipaleet kuumalla pannulla öljytilkassa molemmin puolin. Nosta viipaleet sivuun lautaselle päällekkäin ja ripottele kunkin pinnalle hieman suolaa sekä pippuria.

    Lado rennot munakoisoviipaleet leivinpaperin päälle. Levitä jokaiselle viipaleelle noin ruokalusikallinen täytettä ja juustoraastetta. Rullaa kääröiksi ja nosta vierekkäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele loppu juustoraaste kääröjen pinnalle.

    Kypsennä munakoisorullia 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa rullien lisänä raikasta vihreää salaattia ja halutessasi keitettyä riisiä tai couscousia.

    Metsästäjänleivät

    4 annosta

    ½–1 sipulia

    1 rkl voita

    2 dl silputtuja esikäsiteltyjä sieniä (kantarelleja tai suppilovahveroita)

    400 g hirvenjauhelihaa

    1 kananmuna

    1 tl suolaa

    ½ tl mustapippuria

    ½ tl oreganoa

    Lisäksi

    4 isoa täysjyväpaahtoleipää

    2 isoa sipulia

    2 rkl voita

    ruohosipulia

    salaatinlehtiä

    (sieniä)

    Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi pannulla, kuullota siinä sipulisilppua. Lisää mukaan sienet ja kääntele muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä.

    Sekoita jauhelihaan sienisilppu, muna ja mausteet.

    Levitä seosta tasaiseksi kerrokseksi leivän pinnalle. Paista leivät ensin lihapuoli pannua vasten kypsiksi.

    Leikkaa leipien kypsyessä kuoritut sipulit renkaiksi. Nosta leivät folion alle ja kuullota sipulit voinokareessa.

    Nosta leivät tarjolle ja koristele sipuleilla, ruohosipulisilpulla, salaatilla ja pannulla käytetyillä tai marinoiduilla sienillä.

    Hirviborssi

    6 annosta

    2 punasipulia

    3–4 valkosipulinkynttä

    300 g valko- tai punakaalia

    2 rkl rypsiöljyä

    600 g punajuuria

    2 porkkanaa

    1 palsternakka

    noin 1,2 l vettä

    2 lihaliemikuutiota

    2 tl timjamia

    1 tl meiramia

    1 tl mustapippuria

    ¾ tl suolaa

    2 laakerinlehteä

    400 g hirvenjauhelihaa

    1–2 rkl punaviinietikkaa

    persiljasilppua

    Suikaloi kuoritut sipulit ja kaali. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja kumoa sipulit kuullottumaan. Lisää sitten kaalit.

    Kuori juurekset ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

    Kääntele kasvissuikaleita öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä.

    Lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet.

    Ruskista jauheliha pannulla raemaiseksi ja lisää keiton joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla tunnin verran.

    Mausta keitto etikalla, tarkista maku ja koristele persiljasilpulla.

    Tarjoa keitto hyvän ruisleivän kera.