Soijan ja kerman korvaava härkäpapuvalmiste voitti luomualan innovaatiokisan
Valmiste syntyi luomutilan ja luomuravintolan yhteistyönä.
Juha Ollila (vas.) ja Aira Sevón voittivat kilpailun. Esa Luomanperä nousi yleisön suosikiksi. Kuva: Milla KarkulahtiKun myrskyläläinen Gobbas Gård ja järvenpääläinen Härmän Rati löivät viisaat päänsä yhteen, syntyi uudentyyppinen härkäpapuvalmiste. Tällä vegaanisella ja kotimaisella tuotteella voi korvata soijaa, tofua tai kermaa esimerkiksi kastikkeissa, majoneesissa tai jäätelössä.
Tuote voitti ensimmäistä kertaa järjestetyn European Organic Food Innovation Award -kilpailun. Tuomaristo kiitti valmisteen monipuolisuutta, hyvää makua ja tarkkaa kohdentamista ammattikeittiöille.
Tuote on vielä niin uusi, ettei sillä ole nimeä.
"Se on kotimainen luomuvaihtoehto soijalle, jota monet huippuravintolat eivät halua käyttää. Valmisteen tuotekehityksessä on yhä monipuolisia mahdollisuuksia", tiivisti Ilkka Alarotu S-ryhmästä tuomariston näkemyksen.
Kilpailun finaaliin osallistui kymmenen luomualan yritystä, jotka esittelivät innovaationsa lyhyessä englanninkielisessä pitchauspuheessa. Tuomaristo piti kilpailun tasoa kovana ja esiteltyjä innovaatioita mahdollisina menestyjinä.
Luomuelintarvikepäivän yleisö äänesti suosikikseen jämsäläisen Jokilaakson Juuston kehittämän vegaanisen valkohome-juustonkorvikkeen, joka on valmistettu luomucashewpähkinästä.
Luomutuottaja Aira Sevón Gobbas Gårdista ja keittiömestari Juha Ollila Härmän Ratista iloitsevat voitosta.
"Pienetkin toimijat voivat saada aikaan paljon, kun voimat yhdistetään", Sevón painottaa.
Tuote sai alkunsa, kun Gobbas Gårdissa ryhdyttiin miettimään kotimaisen luomuhärkäpavun jalostamista helppokäyttöiseksi valmisteeksi korvaamaan tuontisoijaa ammattikeittiöissä. Härmän Ratin asiantuntemuksella löytyi sopiva makumaailma ja monet käyttösovellukset.
"Hämmästyimme itsekin, että siitä tuli niin hyvää ja helppokäyttöistä", Sevón ja Ollila tunnustavat.
Luomuhärkäpapuvalmiste kestää kovia lämpötiloja ja öljyä hyvin eikä leikkaudu. Valmistetta käyttävät Härmän Ratin lisäksi muun muassa helsinkiläiset ravintolat Jord ja Maannos.
European Organic Food Innovation Award -kilpailun tavoitteena on kannustaa elintarvikealan yrityksiä tuomaan markkinoille innovatiivisia luomutuotteita tai palveluja. Kilpailun voittaja sai palkinnokseen 4 500 euroa sekä Markkinointitoimisto Pinnan suunnittelupalveluja 5 000 euron arvosta.
Kilpailun järjestivät Pro Luomu ry ja Founder Institute yhteistyössä Markkinointitoimisto Pinnan sekä S-ryhmän ja K-ryhmän kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
