Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Calzonet

    Täytetty pitsa eli rapeakuorinen calzone kätkee sisälleen herkulliset täytteet: lehtikaalia, kirsikkatomaattia, juustoa ja ranskankermaa.
    Calzonessa herkulliset täytteet ovat rapean kuoren sisällä.
    Calzonessa herkulliset täytteet ovat rapean kuoren sisällä. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Calzonet

    Tee taikina aamulla, paista seuraavana päivänä lounaaksi tai illalliseksi.

    noin 4 isoa calzonea

    Taikina

    • 60 g aktiivista vehnäjuurta
    • 1,1 dl haaleaa vettä
    • 150 g luomuvehnäjauhoja
    • 1 rkl oliiviöljyä
    • 1/2 tl suolaa

    Valmistusohje

    Sekoita käsin ensi vesi ja juuri kulhossa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi massaksi joko käsin tai yleiskoneella vain sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet veteen eikä taikinassa ole jauhokokkareita. Anna seistä puoli tuntia kelmulla peitettynä huoneenlämmössä.

    Lisää suola ja oliiviöljy ja vaivaa tasaiseksi massaksi joko käsin tai yleiskoneella 2–3 minuutin ajan. Laita taikina isoon pohjalta öljyttyyn muovilaatikkoon, ämpäriin tai kulhoon ja peitä kelmulla tai kannella.   

    Taittele taikinaa tunnin välein, kunnes taikina on kohonnut vajaan kolmanneksen.

    Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kuuteen yhtä isoon osaan. Muotoile palloiksi leivinpaperin päälle pellille ja peitä muovikelmulla. Laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi. 

    Täyte

    • 150 g creme fraichea
    • 240 g vuohengoudaa, esim. Kolatun Juustolan Werneri tai Saloniemen Juustolan Tahdonvoima
    • 200 g kotimaista lehtikaalia
    • 250 g kirsikkatomaatteja
    • pinjansiemeniä 
    • sormisuolaa
    • mustapippuria

    Valmistusohje

    Paahda pinjansiemenet uunissa kullanruskeiksi noin 200 asteessa, muutama minuutti. Poista lehtikaalista ruodit ja silppua kaali suikaleiksi.

    Lorauta pannuun oliiviöljyä ja paista lehtikaalin suikaleita, kunnes kaali alkaa kutistua ja saa hieman väriä. Mausta lehtikaali sormisuolalla. Pilko kirsikkatomaatit pituussuunnassa kolmeen osaan. 

    Kauli calzonepalloista hyvin jauhotetun leivinpaperin päällä ohuita levyjä (älä paina kovaa), kaksi per leivinpaperi. Levitä toiselle puolelle ohuesti kerros creme fraichea ja ripottele sen päälle juusto, lehtikaalia, kirsikkatomaatin viipaleita ja pinjansiemeniä. Rouhi mustapippuria päälle. Käännä tyhjä puoli täytteen päälle ja painele alle jääneen puoliskon reunat ylemmän puoliskon päälle. Laita kuumaan uuniin.

    Paista 250 asteessa, noin 10 minuuttia.

    Calzonet ovat valmiita, kun kuori kohoaa, se on rapea ja se on saanut väriä. Leikkaa calzone keskeltä halki ja lorauta puolien päälle oliiviöljyä ja koristele haluamillasi yrteillä.

    Ohje: Elina Rantamäki