Villiyrttien keruubuumi kiihtyy ensi viikolla
Ensi viikolla vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista villiyrttiviikkoa. Kesäkuun alussa alkaa luonnosta löytyä vihreää naposteltavaa lähes koko maasta. Idean takana on Elo-säätiö, joka tunnetaan villiruuan puolestapuhujana.Ruuan kerääminen suoraan luonnosta innostaa niin suomalaisia kuin täällä vierailevia matkailijoitakin, johtaja Seija Kurunmäki toteaa.
”Villiyrtit sopivat kaikkien sesonkiruokien kaveriksi. Suomen rikas ja puhdas luonto on mahdollisuuksien aarreaitta.”
Innokkaimmat kerääjät puhuvat hortoilusta. Kreikan sana horta tarkoittaa kaikenlaista luonnossa villinä kasvavaa syötävää.
Luonto tarjoaa nyt kaikkea mahdollista, keruutuotetarkastaja Toini Kumpulainen vakuuttaa. Hän toimii koulutussuunnittelijana Kiuruvedellä, joka kuuluu kaupallisen keruun ykköspaikkakuntiin Suomessa.
Villiyrttiviikolla voi Kumpulaisen mukaan kerätä esimerkiksi voikukkaa, nokkosta, vuohenputkea, maitohorsmaa, pihasauniota, poimulehteä ja käenkaalia. Syötäviin kukkiin kuuluvat mesimarja, metsämansikka ja orvokki.
Aloittelijalle Kumpulainen suosittelee nokkosen lisäksi voikukkaa ja maitohorsmaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

