Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pia, 40, jätti johtajatyönsä ja alkoi leipoa pakastepizzaa: ”Ajattelin, että hulluko olen”

    Pia Lähde yllättyi täysin työkaverinsa ehdotuksesta. Nyt takana on kaksi vuotta yhtiökumppanuutta ja elintarvikealan yrittäjän elämää sekä satoja pizzapäiviä.
    Turvallisuushakuisen Pia Lähteen loikka pakastepizzayrittäjäksi yllätti lähipiirin.
    Turvallisuushakuisen Pia Lähteen loikka pakastepizzayrittäjäksi yllätti lähipiirin. Kuva: Sanne Katainen
    Turku

    Pia Lähde on monen muun tavoin saanut huomata, että elämä voi yllättää suunnitelmallisen ja turvallisuushakuisen ihmisen.

    Elintarviketekniikan insinööriksi ja tuotantotalouden diplomi-insinööriksi opiskellut Lähde oli keväällä 2021 hyvässä uraputkessa. Cloetta Suomessa tittelinä oli toimitusketjun johtaja ja johtoryhmän jäsen.

    Sitä ennen työkokemusta oli kertynyt muun muassa Fazer Leipomoilla, Pernod-Ricardilla ja Nestléllä.

    Sitten työkaveri Esa Dahlström veti Lähteen sivuun esitelläkseen kehittelemänsä liikeidean ja pyytääkseen häntä yhtiökumppanikseen. Dahlström oli herännyt miettimään, voisiko pakastepizzasta kehitellä version, joka pärjäisi vertailussa ravintolatason pizzalle.

    Markettien pakastealtaista löytyy metritolkulla pizzoja, mutta premiumtason tuote puuttui.

    ”Yrittäjäperheessä kasvaneena ja yrittäjän kanssa naimisissa olevana tiesin, että loikka pizzabisnekseen olisi valtava. Yrittäjän työpäivät ovat pitkiä, mutta se ei pelottanut, sillä olen aina ollut kova tekemään töitä. Puntaroin, jäisikö riittävästi aikaa perheen kanssa. Lapsetkin olivat tuolloin vasta 6- ja 8-vuotiaita”, Lähde muistelee.

    Pia Lähde vaihtoi uraputken elintarviketeollisuudessa yrittäjyyteen. Kaksi vuotta pakastepizzamaailmassa on opettanut paljon.
    Pia Lähde vaihtoi uraputken elintarviketeollisuudessa yrittäjyyteen. Kaksi vuotta pakastepizzamaailmassa on opettanut paljon. Kuva: Sanne Katainen

    Aviomiehen kannustus ja lupaus tuesta kypsytti päätöksen, ja helmikuussa 2022 Lähde jäi pois päivätyöstään. Yrityksen perustamisajankohta osoittautui haasteelliseksi.

    Suunnitelmissa oli käydä sukuloimassa pohjoisessa, mutta korona kaatoi koko perheen sänkyyn. Sitten syttyi Ukrainan sota.

    ”Ajattelin, että hulluko olen, kun työttömänä suunnittelen valloittavani maailman premiumpizzoilla, vaikka taloudellinen tilanne oli epävarma, samoin kuin laitteiden ja raaka-aineiden saanti.”

    Pia Lähde

    40-vuotias elintarviketekniikan insinööri ja tuotantotalouden diplomi-insinööri.

    Perheeseen kuuluvat insinööritoimistoa pyörittävä puoliso Joni sekä 8- ja 10-vuotiaat lapset.

    Koti Kaarinassa vanhassa rintamamiestalossa.

    Harrastaa vanhan talon ylläpitoa ja puutarhahommia sekä 4 kuukautta vanhan Malla-huskypennun leikittämistä.

    Perusti Pizza Backen-yrityksen Esa Dahlströmin kanssa Turun Kärsämäkeen vuonna 2022. Työntekijöitä 12.

    4 pizzamakua: mozzarella, pepperoni, salami-nduja ja kinkku-ananas, jotka ovat myynnissä Prismoissa sekä useissa K-supermarketeissa ja Citymarketeissa. Koko myymälälista sivustolla www.pizzabacken.fi.

    Haluaa innostaa ihmisiä elämään rohkeasti ja uskomaan itseensä.

    Yllättävä tieto: syntynyt Ruotsissa, muutti 4-vuotiaana Suomeen ja sai Suomen kansalaisuuden 6 vuotta sitten.

    Itseään turvallisuushakuiseksi kuvaileva Lähde koki kuitenkin tulleensa elämässään käännekohtaan, jossa muutos tuntui tarpeelliselta.

    ”Takana oli kuuden vuoden kriisi. Esikoistyttäremme oli kaksivuotias, kun hän sairastui vakavasti ja joutui pitkäksi aikaa sairaalaan tutkimuksiin. Samaan aikaan pariviikkoinen vauvamme tarvitsi vanhempiaan kotona. Sitten äitini kuoli lyhyen sairausjakson jälkeen. Siitä kolmen ja puolen vuoden jälkeen hautasimme äkillisesti kuolleen isäni. Elämä tuntui painajaiselta.”

    Ennen pitkää Lähde huomasi ihmeekseen selviävänsä kovista kokemuksista. Elämän rajallisuus konkretisoitui, ja myllerryksen jälkeen hänen ohjenuorakseen muotoutui: Ole rohkea. Älä vello tyytymättömyydessä, vaan tartu toimeen ja muuta asioita, joihin voit itse vaikuttaa.

    ”Hitto – pakkohan Esan tarjoamaan tilaisuuteen on tarttua. Ynnäsin, että nelikymppisenä olen juuri sopivan ikäinen. Työuraa, työkokemusta, osaamista ja verkostoakin on kertynyt”, Lähde summaa.

    Kelmutuksen jälkeen jäiset pizzat pakataan pahvisiin laatikoihin käsin.
    Kelmutuksen jälkeen jäiset pizzat pakataan pahvisiin laatikoihin käsin. Kuva: Sanne Katainen

    Siitä alkoi parivaljakon tinkimätön tuotekehitystyö sekä tarvittavien tilojen ja laitteiden metsästys. Nimikin piti firmalle keksiä.

    ”Pyörittelimme monia vaihtoehtoja ja viimein heitin Esalle ehdotuksen Pizza Backenista. Siinä yhdistyy isäni puolelta Mäen suku ja äitini ruotsalaisuus.”

    Nimiehdotus kelpasi Dahlströmillekin, ja parivaljakko kääri hihat ryhtyäkseen töihin. Kumpikin opiskeli reseptikkaa, ja molempien kotiuunit hehkuivat kuumina pizzakokeiluista.

    ”Taikina on kaiken a ja ö. Kokeilimme kymmeniä jauhoseoksia, eri lepuutusaikoja ja kuiva- ja tuorehiivaa”, Lähde luettelee.

    Taikinan käsittelyssä tarvittava palakone löytyi Euroopasta, jossa tehdään perinteistä leipää löysästä taikinasta.
    Taikinan käsittelyssä tarvittava palakone löytyi Euroopasta, jossa tehdään perinteistä leipää löysästä taikinasta. Kuva: Sanne Katainen

    Maukkain pizzapohja syntyi parivaljakon mielestä kolme vuorokautta kohotetusta taikinasta. Poikkeuksellisen pitkä aika tuo taikinaan uudenlaisia syviä makuvivahteita. Yrittäjät sanovatkin olevansa maailman hitain pizzapaja.

    Premiumpizzojen jokainen komponentti on seulottu useista vaihtoehdoista, sillä vain paras kelpaa. Tomaattikastikkeet tehdään itse, ja niihin käytetty basilika tulee tuoreena lähipuutarhasta. Juustot raastetaan tai leikataan tehtaalla. Käsityönä valmistuvat myös pikkelöidyt jalapenot ja punasipulit.

    ”Tyttäreni toiveesta suostuimme tekemään monen muunkin lapsen suosikin eli kinkku-ananaspizzan. Toimme siihen oman twistin korvaamalla ananaspalat itse kehittelemälläni ja keittelemälläni ananashillolla. Kinkkukin on kotimaisen lihatalon meille räätälöimä sievä lastu. Sen suutuntuma on miellyttävämpi kuin muiden vastaavien.”

    Pepperonipizzan punasipulit pikkelöidään itse tehtaalla.
    Pepperonipizzan punasipulit pikkelöidään itse tehtaalla. Kuva: Sanne Katainen

    Yrittäjillä oli alkuun tahto ja halu käyttää vain kotimaisia raaka-aineita, ja pettymys olikin karvas, kun selvisi, että osa raaka-aineista ei vaan toimi. Jauhokokeilujen lisäksi testattiin useita juustovaihtoja.

    ”Esimerkiksi mozzarellan täytyy kestää sekä pakastus että paisto. Kotimaiset vaihtoehdot eivät valitettavasti kestäneet, joten päädyimme italialaiseen juustoon. Myös maku painaa puntarissa paljon”, Pia Lähde selostaa.

    Kun kaksikko oli tyytyväinen tuotteisiin, oli aika hankkia koneet ja laitteet tehtaaseen, jolle löytyi ensimmäiset tilat keväällä 2021. Yllättävä apu löytyi Youtubesta.

    ”Meidän taikinamme vaatii koneilta paljon. Esimerkiksi taikinapullan prässääminen paineilmalla litteäksi pizzapohjaksi jännitti. Joku tiesi kertoa, että Turengin pizza-kebab-paikassa on käytössä laite, jollaisen hankkimista suunnittelimme. Pakkasimme taikinalaatikot takakonttiin ja ajoimme paikan päälle testaamaan koneen soveltuvuutta käyttöömme.”

    Laitteita tarvittiin lisää, kun kuluttajapalautteen perusteella syntyi päätös esipaistosta. Aiempi raakapohja vaati todella kuuman, vähintään 250-asteisen uunin, eikä sellaisia ole joka kodissa. Nyt pakkauksen ohjeessa paistolämpötilaksi suositellaan 220 astetta ylä-alalämmöllä. Paistotulosta parantaa myös pellin esilämmitys.

    ”Uunit ovat erilaisia, ja niiden lämpötilat vaihtelevat, joten loppupelissä paistaja arvioi paistoajan silmillään. Suosituksemme on 10–14 minuuttia.”

    Pia Lähde työntää valmiit pizzat rullakossa pakastimeen.
    Pia Lähde työntää valmiit pizzat rullakossa pakastimeen. Kuva: Sanne Katainen

    Yrityksen alkuvaiheessa Lähde ja Dahlström puskivat töitä kahdestaan. Joskus työpäivät venyivät 12-tuntisiksi, viikonloppuisin oli tehtävä taikinoita ja kesälomaksi riitti viikko.

    Välillä ystävät ja sukulaiset tulivat pakkausavuksi. Kun ensimmäiset toimitukset lähtivät kauppoihin elokuussa 2022, palkattiin firmaan ensimmäinen työntekijä.

    ”Ilman perheen tukea en pärjäisi. He elävät täysillä mukana tässä pizzakuplassamme. Kun saimme toimitukset käyntiin, ajoimme koko perheen voimin Nummelan Citymarkettiin ihailemaan ensi kertaa pizzalaatikoitamme kaupan pakastimessa. Se tuntui voitolta”, Lähde muistelee nyt.

    Tulevaisuuden toiveista ja tavoitteista Lähteellä on pitkä lista.

    ”Haluamme pitää tuotannon Suomessa, nostaa raaka-aineiden kotimaisuusastetta ja olla houkutteleva työnantaja. Haluan olla hyvä pomo, joka kohtaa työntekijät yksilöinä ja varmistaa, että he voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Kunnioitus, huomaavaisuus ja tasapuolisuus ovat tärkeitä arvoja. En haaveile titteleistä, vaan nautin tiimityöstä ja hyvästä hengestä. Olen ylpeä työntekijöistämme ja koen, että he ovat sitoutuneita, avuliaita ja ylpeitä laadukkaista tuotteistamme”, Lähde kiittelee.