
Maistaisitko? Luut jauhetaan kananugettien lihan sekaan uuden innovaation avulla
Santtu Vekkeli uskoo, että uudesta teknologiasta tulee iso bisnes.
Santtu Vekkeli uskoo, että hänen kehittämällään menetelmällä on kysyntää maailmalla. Luumassaa voidaan käyttää esimerkiksi kebabissa sekä erilaisissa pyöryköissä ja pihveissä. Kuva: Riitta Mustonen”Näissä kanahampurilaisissa on käytetty 15 prosenttia kananluita”, esittelee elintarvikealan keksijä ja mikrobiologi Santtu Vekkeli.
Hän on kehittänyt elintarviketeollisuudelle teknologian, jolla nykyisin lähinnä lannoitteiksi, lemmikkien ruuaksi tai hävitettäväksi päätyvät luut voidaan käyttää hyödyksi ihmisten ruuassa.
Vekkeli kehitti teknologiaansa ensin Kouvolassa talonsa kellarissa ja sittemmin Kotkassa, missä hänen perustamansa startup-yritys SuperGround toimii. Idea syntyi lihaliemestä, jota tehdään keittämällä luita tuntikaupalla.
Aika on otollinen tuotteelle, jonka yksi idea on vähentää hävikkiä.
”Samalla eläimen rehupanoksella voidaan tuottaa enemmän ruokaa, kun kaikki pystytään käyttämään hyväksi”, Vekkeli perustelee.
Ilmastokin kiittää, kun ympäristöpäästöt vähenevät.
Vekkelin kehittämällään tavalla voidaan käyttää kaikkien eläinten luita ja myös kalojen ruotoja, mutta kananluut ovat Vekkelistä erityisen kiinnostavia.
”Oleellisinta on, että luumassa pehmennetään prosessissa. Se myös pienennetään mekaanisesti äärimmäisen hienoksi, mutta se ei yksin riitä, vaan pehmennysprosessissa proteiini ja rasva liuotetaan luusta. Tässä hyödynnetään lämpöä, painetta ja mekaanisia voimia”, Vekkeli avaa keksintöään.
”Jos broilerinluun laittaa lihamyllyyn, siitä tulee ihan jauhelihan väristä, vaaleanpunaista. Amatööri ei erota, että jauheliha on tehty luista.”
”Jos broilerinluun laittaa lihamyllyyn, siitä tulee ihan jauhelihan väristä, vaaleanpunaista.”
Luut ovat ravinteikkaita, sillä niissä on paljon proteiinia ja myös esimerkiksi kalsiumia.
Luumassaa voidaan Vekkelin mukaan käyttää monenlaisiin tuotteisiin sekoittamalla sitä lihaan keskimäärin 15 prosenttia. Tuote pysyy kuitenkin asiakkaalle samanlaisena.
”Tällä tavalla voidaan saada lihavalmisteiden hintaa alas, jos raaka-aineen saa vaikka viisi prosenttia halvemmalla”, Vekkeli laskee.
Pienenä ongelmana keksijä pitää tuotteiden nimeämistä.
”Onko tuote broilerivalmiste vai lihaisista luista tehty valmiste? Asiakas saa päättää.”
Vekkeli esittelee yritystään ja ideoitaan tämän viikon Slush-tapahtumassa Helsingissä. SuperGroundissa on takana pääomasijoittajia, jotka ovat Vekkelin mukaan panneet yritykseen rahaa seitsemännumeroisen luvun. Yritys työllistää Kotkassa kymmenen ihmistä.
Rahaa firma ansaitsee, kun se pääsee myymään koneita ja niistä maksetaan lisenssejä. Ainoana isona uhkana Vekkeli pitää sitä, että nyt kun tiedetään, että luita voi käyttää näin, jokin toinen firma keksii toisen menetelmän, jolla päästään samaan lopputulokseen.
”Mutta me taistellemme ja olemme jo patentoineet oma menetelmämme. Viiden vuoden päästä tämän tekniikan tarjoajia voi olla jo monta. Se on kuitenkin varmaa, että luita tullaan syömään.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



