Kotitekoiset dipit pelastavat juhlapöydän – herkut maistuvat monelle ja valmistuvat helposti
Itse tehdyt tahnat ja kastikkeet kruunaavat viikonlopun tai juhlapöydän. Sauvasekoittimen avulla herkut valmistuvat näppärästi.Erilaiset kastikkeet, tahnat ja levitteet ovat viikonloppuherkuttelun ja juhlien järjestämisen pelastus. Sauvasekoittimen avulla on helppo valmistaa useampaakin dippiä tarjolle.
Helpommillaan hummuksen saa aikaan surauttamalla purkillisen kikherneitä liemineen, lorauksen sitruunamehua ja hieman suolaa keskenään sileäksi tahnaksi. Lisää makua saa lisäämällä vaaleaa tahinia, juustokuminaa ja valkosipulia.
Hummus ja tuoreet vihannekset ovat muuten erinomainen arjen leivänpäällinen, jos kaipaa vaihtelua juustoon ja leikkeleeseen.
Kotitekoinen pesto puolestaan peittoaa kaupan purnukat mennen tullen. Reseptin voi kurkata esimerkiksi MT:n ruokasivuilta muutaman viikon takaa (MT 15.3.). Kesällä pestoon voi poimia villiyrttejä metsänreunasta: ainakin vuohenputki sopii mainiosti.
Balkanilaiseen ajvar-kastikkeeseen tulee uunissa paahdettua paprikaa ja munakoisoa, jotka soseutetaan tuoreen chilin, valkosipulin, oliiviöljyn, valko- tai punaviinietikan ja suolan kanssa. Herkullinen kastike on helppo tapa lisätä vihanneksia ruokavalioon ja se sopii dippailtavaksi, grilliruoan kaveriksi tai vaikka lasagneen.
Kotitekoiset tahnat ovat vaivattomia valmistaa ja sekä maukkaampia että usein edullisempia kuin kaupan vastaavat. Parhaimmillaan tahnat ja kastikkeet ovat Välimeren ympäristössä, mutta osataan sitä muuallakin.
Meksikolaisalkuinen guacamole sisältää avokadoja, sitrushedelmiä ja suolaa. Mukaan voi laittaa myös vaikka chiliä, tomaatteja ja korianteria.
Pico de gallo eli tuoresalsa vaatii hieman näpertelyä, sillä tomaatit, sipulit ja chili pitää hienontaa pieniksi kuutioiksi, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Vihannesten sekaan lorautetaan limemehua, ripaus suolaa ja tuoretta korianteria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








