Tiukka laki suolaa elintarviketuottajien työtä
Viranomaissäädökset ja niiden valvonta herättävät vahvoja mielipiteitä pk-elintarvikeyrittäjissä. Vaikka byrokratiaa halutaan vähentää, ei kotimaisen ruuan laatua ja turvallisuutta haluta riskeerata, MTK:sta korostetaan.”Vaikka elintarvikelainsäädäntöä uudistettiin syksyllä 2011, toimintaansa aloittaville pienyrittäjille ei edelleenkään ole olemassa selkokielisiä ohjeita lainsäädännön vaatimuksista ja niiden edellyttämistä toimenpiteistä”, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi harmittelee.
”Yrittäjät tarvitsevat ja toivovat enemmän koulutusta suoraan valvovalta viranomaiselta.”
Nykyinen elintarvikelaki korostaa riskiperusteisuutta ja ilmoitusmenettelyn käyttöönottoa. MTK:n haastattelemien pk-elintarviketuottajien kokemukset osoittavat, että riskiperusteinen valvonta on menossa päätöstasolta käytäntöön. Syväniemi pitää tätä positiivisena kehityksenä.
”Toisaalta käytäntöjen saaminen yhdenmukaisiksi ja sujuviksi ruohonjuuritason valvonnassa koko maan tasolla on vielä iso haaste.”
Syväniemen mietteet jakaa myös Kolatun vuohijuustolaa Somerolla pitävä Janne Tolvi .
”Suomessa ei ole yhtäkään elintarvikeyritystä, jossa ei olisi jotakin huomautettavaa. Tämä johtuu siitä, että lakeja ja niiden tulkitsijoita on niin monia.”
Vaikka byrokratiaa nostetaan esille, tärkeintä on suomalaisen ruuan turvallisuus.
”Haluamme pitää kiinni hyvästä, laadukkaasta, maistuvasta ja turvallisesta ruuasta. Koko Suomi huutaa lähiruokaa. Tarvetta ei enää tarvitse herätellä, kysynnän vain pitäisi löytää tarjonta”, Syväniemi miettii.
Lähiruokateema on esillä tänään Helsingissä alkaneessa Herkkujen Suomi -tapahtumassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

