Selvitys lihan alkuperästä antoi huolestuttavia tuloksia Helsingissä – lähes puolella ravintoloista korjaamisen varaa
Ravintoloiden käyttämän lihan alkuperää selvitettiin Helsingissä.
Salmonellaa löydettiin yhdestä broilerinäytteestä, jonka alkuperämaa oli Puola. Kuva: Maarit LähdesmäkiHelsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden käyttämien lihojen jäljitettävyyttä. Tarkastelussa kiinnitettiin huomiota myös siihen, oliko lihojen alkuperämaa nähtävillä asiakkaille.
Tarkastelussa otettiin myös lihanäytteitä, joista tutkittiin, onko niissä salmonellaa tai EHEC-bakteeria. Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.
44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Yhdestä ulkomaisesta lihasta salmonellaa löydettiin. Kyse oli raa’asta pakastebroilerista, jonka alkuperämaa oli Puola. EHEC-bakteeria ei todettu.
Selvityksen mukaan ravintoloista lihojen jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentissa eli ne saivat A-arvion. Pieniä puutteita (B-arvio) oli 10 prosentilla. C-arvion (korjattava) sai 16 prosenttia ravintoloista.
Lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa 55 prosentilla ravintoloista. B-arvion tässä sai 24 prosenttia ravintoloista ja C-arvion 21 prosenttia.
C-arvion saaneille ravintoloille annettiin selvityksen jälkeen korjauskehotus. Kun uusintatarkastus tehtiin, todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 prosenttia) sai arvioksi siinä A:n tai B:n.
”Valvontaprojektin perusteella jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista”, elintarviketarkastaja Maarit Lähdesmäki kertoo tiedotteessa.
”Myös kypsennyslämpötilojen hallinta ja huolellinen käsittelyhygienia ovat tärkeitä asioita muistaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää. Esimerkiksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een, jotta taudinaiheuttajat kuten salmonella tuhoutuvat.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





