Lidl selvitti: Näin käy leikkeleiden myynnille tänä vuonna
Lidlin teettämän kyselyn mukaan lähes joka kolmas aikoo lisätä ensi vuonna kasviproteiinien syöntiä ja vähentää punaisen lihan syöntiä. Myös leikkeleiden syöntiä aiotaan vähentää.Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuun lopulla. Viikossa tulisi nauttia kalaa 300–450 grammaa ja punaista lihaa enintään 350 grammaa. Prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, tulisi taas syödä mahdollisimman vähän ja kasviksia taas 500–800 grammaa päivässä.
Lidl selvitti kyselyllä, miten suomalaiset aikovat muuttaa ruokatottumuksiaan uusien ravitsemussuositusten myötä. Vastaajia oli noin tuhat.
Vastaajista 29 prosenttia aikoo lisätä kasviproteiineja lautasellaan. 53 prosenttia aikoo taas lisätä kasvisten määrää ja 47 prosenttia kalan määrää.
26 prosenttia vastaajista kertoi vähentävänsä punaisen lihan syöntiä ja 23 prosenttia leikkeleiden syöntiä.
Suurimmaksi syyksi ruokatottumusten muuttamiseen kerrottiin terveellisyys, jonka valitsi muutoksen syyksi 60 prosenttia. Toiseksi suurin motivaattori oli hinta ja kolmanneksi maku.
Lidlin ostojohtaja Thomas Heinrichs ei kuitenkaan usko, että äkkinäisiä muutoksia tullaan kulutustottumuksessa näkemään vastauksista huolimatta.
”Ruokatottumukset muuttuvat hitaasti, joten radikaaleja ja äkkinäisiä liikkeitä tuskin tulemme näkemään. Varmasti kuitenkin pidemmällä tähtäimellä muutoksia on havaittavissa, ja tähän mekin haluamme kauppana kannustaa”, Heinrichs sanoo tiedotteessa.
Kun Lidl kysyi suomalaisten viikoittaisia arkiruokia, eivät tulokset olleet lihapainotteisia. Vastaajat arvioivat viikoittaisista aterioistaan 30 prosenttia olevan punaisen lihan ruokia, 28 prosenttia siipikarjaruokia, 14 prosenttia kalaruokia, 21 prosenttia kasvisruokia ja seitsemän prosenttia vegaanisia ruokia.
Lidlin kyselyyn vastanneista 86 prosenttia kertoi olevansa sekasyöjiä, neljä prosenttia lihansyöjiä, neljä prosenttia semi-vegetaristeja (ei syö punaista lihaa), kolme prosenttia pesco-vegetaristeja (syö eläinkunnan tuotteista kalaa, maitotuotteita ja kananmunia), prosentti lakto-ovo vegetaristeja (käyttää eläinkunnan tuotteista maitotuotteita ja kananmunia) ja prosentti vegaaneja. Kasvissyöjät ovat siis selkeää vähemmistöä.
Vähiten viikon ruoka-annoksistaan punaisen lihan aterioita syövät 65–79-vuotiaat (25 %) ja eniten 25–34-vuotiaat (34 %). 18–24-vuotiailla vastaava luku on 12 prosenttia. Vegaaniruokia nauttivat eniten 18–24-vuotiaat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









