MTK: "Emme me eivätkä lihatalotkaan sano, että lihaa pitäisi syödä enemmän"
MTK korostaa, että syödyn lihan kannattaa olla kotimaista.
Lihaa ja juureksia voi yhdistää, tietää MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Kuva: Jaana KankaanpääKasvisten syöntiä pitäisi lisätä ravitsemussyistä. Sitä mieltä on myös MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi.
”Emme me MTK:ssa eivätkä lihatalotkaan sano, että pitäisi syödä enemmän lihaa. Sanomme, että suosikaa kotimaista lihaa.”
Hyviä perusteluita ovat muun muassa kotimaisen lihan antibiootittomuus ja eläinten hyvä hoito.
”Jokaisen kuluttajan pitäisi kiinnittää huomio lihan alkuperään. Jos oikeasti haluaa auttaa maailmaa, valitsee lautaselleen kotimaista.”
Sama pätee kasviksiin. Syväniemi soisi erityisesti kotimaisille juureksille lisää suosiota.
Kasviksia ja lihaa voi myös yhdistää, Syväniemi muistuttaa.
”Jauheliha-punajuurikastike on meidän perheessä kaikkien suosikki.”
MT:n teettämässä kyselyssä selvisi, että joka kolmas aikuinen suomalainen kertoo vähentäneensä lihan syöntiä. Hiukan useampi kertoo lisänneensä kasviksia. Tilastoissa lihan kokonaiskulutus ei ole kuitenkaan vähentynyt.
Lihaa syö selvästi yli 90 prosenttia suomalaisista. Kolme neljäsosaa syö sitä useita kertoja viikossa.
Joka kuudestoista ei syö lihaa lainkaan. Määrä ei ole kasvanut viime vuodesta.
Pieni yllätys, vain pieni, Syväniemen mielestä on se, ettei lihan kulutus ole vähentynyt kaikesta siihen kohdistuneesta rummutuksesta huolimatta.
”Kulutustottumukset muuttuvat hitaasti.”
Lihan syöntikerrat näyttäisivät kuitenkin hienoisesti harventuneen, Syväniemi huomaa MT:n kyselyn tuloksista.
”Ehkä ihmiset ovat lisänneet kasvisaterioita.”
Niin kyselyn tarkempien tulosten mukaan on. Useampi kuin joka kolmas kertoo alkaneensa vaihtaa lounaan silloin tällöin kasvisruuaksi. Lihatonta lokakuuta sanoo viettävänsä vain yksi prosentti.
Hyönteisruuan tuloa Syväniemi pitää upeana asiana.
”Nuoret yrittäjät maaseudulla ovat innostuneet hyönteistuotannosta. Toivottavasti siitä syntyy kannattavaa liiketoimintaa.”
”Ruokakulttuuri muuttuu ajassa. Hyönteiset ovat myös mahdollisuus lisätä rehujen valkuaisomavaraisuutta.”
Omaa kokemusta Syväniemellä jo on: ”Olen maistanut heinäsirkkoja, paahdettuna ja chilillä maustettuna.”
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
