Opiskelijoiden kioski hurmaa pistaasijäätelöllä – yritys perustettiin ilman alan työkokemusta
Turkulaisen kioskin vahvuus on italialaistyylinen jäätelö. Erityisesti pistaasi on asiakkaiden makuun.
Kupittaanpuistossa kevätpäivää viettävä Julia Harmanen hakee Kalle Hokkaselta viilentävää jäätelöä. Opiskelijoiden pyörittämän jäätelökioskin viereen avataan pian liikennepuisto, mikä luultavasti tuo lisää asiakkaita.Kupittaanpuistossa Turussa nautitaan aurinkoisesta toukokuusta. Pienen hiekkapolun varrella tönöttävän kioskin luukulle saapuu tasaiseen tahtiin italialaistyylistä jäätelöä halajavia asiakkaita.
"Pistaasi on suosituin makumme. Jotkut ottavat isoimman annoksen pelkästään sitä", kehaisee yrittäjä Kalle Hokkanen.
Nuvole Kupittaanpuisto -niminen jäätelökioski avattiin vapun tienoilla, heti ensimmäisenä lämpimänä päivänä. Sen puikoissa on kolme opiskelijaa, eikä se ole osa suurta kioskiketjua.
Samalla paikalla oli kahtena edellisenä vuonna Jäätelökaverit-kioski, joka myös oli opiskelijoiden perustama yritys. Yrittäjät alkoivat houkutella Hokkasta mukaan jäätelöbisnekseen viime talvena jääkiekkotreeneissä.
"Jäätelökaverit valmistuivat ja menivät oikeisiin töihin. Sain mukaan kaksi kaveria, eikä siinä kauheasti tarvinnut miettiä", Hokkanen kertoo.
Hokkanen, Niklas Manderoos ja Leevi Puputti pitävät kioskia auki aurinkoisina päivinä niin pitkään, kun puistossa liikkuu potentiaalisia asiakkaita.
"Ei tässä ole liikaa vapaa-aikaa. Sateella pidämme kiskan kokonaan kiinni, koska silloin ei ole ihmisiä puistossa. Vielä ei ole tullut yhtään sadepäivää", Hokkanen naurahtaa.
Kolmisin kioski saadaan pidettyä auki, vaikka kaikki kolme pelaavat jalkapalloa. Ulkopuolista myyntiapua he eivät ole palkanneet, mutta usein seuraa saa kioskin takana istuskelevista ystävistä.
Kokemusta jäätelökioskityöstä Hokkasella ja hänen liikekumppaneillaan ei ollut entuudestaan.
"Purkkiin jäätelön sai helposti alusta asti, koska käytämme lastaa emmekä tee palloja. Vohvelissa oli aluksi vähän työtä, mutta kyllä se alkaa nyt mennä", Hokkanen sanoo.
Kioski myy turkulaisen Gelateria Nuvolen valmistamaa italialaistyylistä jäätelöä.
Vaikka toukokuu on ollut säiden puolesta jäätelönmyyjän unelma, ei sadepilvien saapumista voi etukäteen ennustaa. Kupittaanpuiston jäätelöyrittäjät varautuvat mahdollisiin ikäviin sääyllätyksiin nostamalla alkukesästä vain vähän palkkaa itselleen. Niin kioskin kulujen kattamiseen jää varmasti rahaa.
Kioskin Hokkanen kumppaneineen on vuokrannut jäätelöä valmistavalta Nuvolelta. Myyntipaikasta neuvoteltiin kaupungin kanssa.
Koska Kupittaanpuiston kioski ei ole osa suurta ketjua, ovat opiskelijat itse vastuussa sen mainostuksesta. Siinä apuna toimii sosiaalinen media, jonka kautta on helppo järjestää arvontoja tai kertoa asiakkaille, jos kioski on jonain päivänä suljettu.
Pelkkä ahkera sosiaalisen median päivittäminen ei kuitenkaan riitä. Hokkasen mukaan opiskelijakolmikon valtti on maittava, italialaistyylinen jäätelö.
"Se on erilaista kuin muualla. Kun ihmiset ensimmäisellä kerralla huomaavat, kuinka hyvää jäätelöä myymme, he tulevat uudestaankin."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
