Crocque monsieur -leivät
Klassisiin ranskalaisiin croque monsieur -leipiin käytetään vaaleaa leipää, kinkkuleikkelettä sekä juustoista valkokastiketta. Jouluversio valmistuu joululimpusta ja -kinkusta, sekä joululta yli jääneistä herkkujuustoista. Voit käyttää kastikkeeseen erilaisia rasvaisia juustoja. Leivät maistuvat takuuvarmasti esimerkiksi välipäivien aamiaisilla.
Croque monsieur -ranskalaisklassikot valmistuvat joululimpusta, -kinkusta ja juustoisesta kastikkeesta. Kuva: Sanne KatainenCrocque monsieur -leivät
6 annosta
Ainekset
- 6 viipaletta joululimppua
- 2 rkl dijonsinappia
- 6–12 viipaletta joulukinkkua
Kastike
- 20 g voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl maitoa
- 200 g juustoa (rasvaa 25 %)
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1/4 tl muskottipähkinää
Lisäksi
- ruohosipulia tai persiljaa
Valmistusohje
Aloita valmistamalla kastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Kun jauhot kuohahtavat, lisää maito hyvin sekoittaen. Anna kiehua hissukseen noin 10 minuuttia.
Raasta juusto ja ota siitä 1 dl sivuun. Sekoita loppu raaste ja mausteet kastikkeeseen. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Jätä kastike odottamaan.
Puolita leipäviipaleet ja siirrä puolet leivistä leivinpaperin päälle pellille. Sipaise päälle sinappia ja nosta päälle kinkkuviipaleita. Ripottele kinkkujen päälle puolet lopusta juustoraasteesta.
Nosta pelti 200-asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi tai kunnes juusto on alkanut sulaa. Ota pelti uunista, ja nosta leipien päälle toiset leivänpuolikkaat. Lusikoi päälle kastiketta, ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Siirrä pelti jälleen uuniin muutamaksi minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä.
Tarjoa heti.
Vinkki: Leivät muuttuvat crocque madameiksi, jos nostat niiden päälle uunista oton jälkeen paistetut kananmunat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
