Maanviljelijä-tutkija sekä yliopistonlehtori palkittiin Vuoden ruokakasvattajina
Sanna Talvia ja Juuso Joona korostavat molemmat tieteellisen tiedon ja faktojen merkitystä rakentavan ruokakeskustelun lähtökohtana.
Maanviljelijä ja väitöskirjatutkija Juuso Joona perehdytti ympäristöministeri Maria Ohisaloa hiiliviljelyyn kotitilallaan Joutsenossa viime kesänä. Kuva: Jani KauttoRakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona on palkittu Vuoden 2023 ruokakasvattajina. Talvia toimii yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa ja Joona on maanviljelijä sekä väitöskirjatutkija Lappeenrannan Joutsenosta.
Huomionosoituksen jakaa vuosittain Ruokatieto Yhdistys. Se myönnetään henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa.
Valinnassa painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja. Tänä vuonna keskeistä oli ehdokkaiden ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta edistävä toiminta.
Molemmat palkitut korostavat tieteellisen tiedon ja faktojen merkitystä rakentavan ruokakeskustelun lähtökohtana. Lisäksi tarvitaan uteliaisuutta ja aidon kohtaamisen halua.
”Ruokarauhaa voidaan edistää myös huomioimalla toisten ihmisten erilaiset mieltymykset ja arvot. Asioista saa olla eri mieltä, mutta kohteliaasti. Ihmiset tulisi osallistaa ruoantuotantoon laajemmin, jotta voisi kehittyä ruokakansalaisuutta ja ruoan tajua”, Joona toteaa tiedotteessa.
Talvia kokee, että ruokakeskustelu on tällä hetkellä moninaista ja osin vastakkaisiin suuntiin vetävää.
”Toisaalta puhutaan enemmän joustavuudesta ja oman kokemuksen merkityksestä, toisaalta isoista globaaleista uhkakuvista, joiden ratkaisuun peräänkuulutetaan laajaa syömisen murrosta. Ravitsemukseen liittyvä keskustelu on jo pitkään ollut monen mielestä hämmentävää, näkemyksiä on niin moneen suuntaan. Kestävästä ruokajärjestelmästä käydään keskustelua herkästi poteroista käsin: vastakkaisia näkemyksiä huudellaan ilmoille, mutta todellista kohtaamista ei välttämättä tapahdu”, Talvia pohtii tiedotteessa.
Ruokakasvatusta tapahtuu koulun ja varhaiskasvatuksen ohella kaikissa ympäristöissä ja viestintäkanavissa, joissa teemana on ruoka.Tuomariston mukaan moni-ilmeinen ja rakentava ruokakasvatus on yksi vaikuttavimmista keinoista sitouttaa ja osallistaa eri taustoista tulevat toimijat mukaan yhteiseen tavoitteeseen ihmisten ja luonnon kestävämmästä hyvinvoinnista.
Palkinnonsaajat ovat asiantuntijatiedon ja taitavan sosiaalisen viestinnän keinoin edistäneet ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta suomalaisessa ruokaympäristössä, Talvia erityisesti ruokakasvatuksen ammattilaisten koulutuksessa ja Joona alkutuotannossa, tiedotteessa todetaan.
Molemmat tuottavat myös tieteellistä tutkimustietoa omalta alaltaan. He viestivät siitä laajasti tiedeympäristön ulkopuolelle ja ovat nostaneet asiantuntijatietoa yhteiskunnallisen keskustelun ja toimenpiteiden pohjaksi.
”He ovat myös luoneet rakentavaa ja kuuntelevaa keskustelua erilaisia näkökulmia edustavien tahojen välille. Näillä kahdella palkinnolla haluamme antaa erityistä arvoa ruokakeskustelulle, joka rakentaa siltoja ja edistää yhteisten ratkaisujen löytymistä”, kuuliuvta tuomariston perustelut.
Tuomariston muodostivat tänä vuonna professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta, kehityspäällikkö Laura Ihanainen Keskosta, ruokakasvuyrittäjä Olli Freese sekä Ruokatiedon ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






