Kyselytutkimus selvitti suomalaisten suosikit ja inhokit lihan korvikkeeksi – perää pitävät hyönteiset ja levät
Sodexo Suomen teettämä kyselytutkimus kartoitti kuluttajien ajatuksia vastuullisesta ruokailusta. Suomalaiset eroavat monista muista kansallisuuksista mieltymyksellään kalaruokiin ja juureksiin lihankorvikkeena.
Kyselytutkimuksen mukaan vähiten suomalaisia viehättää hyönteisten käyttö lihan korvikkeena. Kuva: Sanne KatainenMonipalveluyritys Sodexo Suomen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat erityisen mieltyneitä tuoreisiin vihanneksiin, kalaruokiin ja juureksiin vastuullisen ruokavalion kivijalkoina. Maaliskuussa toteutetussa tutkimuksessa kysyttiin, mitä ruokatuotteita vastaajat olisivat valmiita käyttämään enemmän vähentääkseen lihan osuutta ruokavaliossaan.
Ensimmäiselle sijalle sijoittuivat tuoreet vihannekset, jotka mainitsee 71 prosenttia vastaajista. Juurekset, kuten peruna, porkkana ja bataatti, kiilasivat toiseksi 62 prosentilla. Kolmanneksi listalla ylsivät kalatuotteet, jonka osuutta ruokavaliossaan lisäisi 57 prosenttia suomalaisista.
Vähiten suomalaisia viehättää hyönteisten käyttö lihan korvikkeena.
Kansainvälisesti tarkastellen Suomi eroaa muista maista juuri kalatuotteiden ja juuresten suhteen. Sodexo-konserni toteutti viime vuonna vastaavan kansainvälisen kyselytutkimuksen, jossa vastaajia oli Britanniasta, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Brasiliasta. Tässä aineistossa juurekset olivat viidennellä ja kalatuotteet vasta yhdeksännellä sijalla.
”Juureksilla on vankka jalansija suomalaisissa keittiöissä, joten ei ole suuri yllätys, että täällä niitä syötäisiin mielellään vieläkin enemmän. Myös kala on aina kuulunut kotimaiseen ruokapöytään, mutta hienoinen yllätys on, että muissa tutkituissa maissa kalatuotteet ovat niinkin kaukana listan kärjestä”, sanoo Sodexo Suomen brändi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Mira Perander yhtiön tiedotteessa.
Kyselytutkimuksen mukaan vähiten suomalaisia viehättää hyönteisten käyttö lihan korvikkeena. Vain kuusi prosenttia vastaajista kertoo, että voisi lisätä hyönteisistä tehtyjen tuotteiden osuutta ruokavaliossaan. Toiseksi viimeisenä listalla ovat levät, joiden osuutta olisi valmis lisäämään 15 prosenttia vastaajista.
”Kotimaisen lihan suosiminen on lähtökohtaisesti kestävämpi valinta kuin ulkomaisen lihan käyttö.” Mira Perander
Perander muistuttaa, että lihansyönnissäkin voi tehdä vastuullisia valintoja.
”Vaikka ei kokonaan luopuisikaan lihatuotteiden käytöstä, voi lihansyöntiään ohjata suuntaan, joka kuormittaa ympäristöä vähemmän. Esimerkiksi kotimaisen lihan suosiminen on lähtökohtaisesti kestävämpi valinta kuin ulkomaisen lihan käyttö.”
Sodexo Suomen teettämän kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 8.–13. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista valtakunnallisesti. Otos on väestöä demografisesti edustava.
Sodexo-konserni toteutti Sustainable Food Barometer -kyselyn 26.6.–11.7. yhteistyössä tutkimusyhtiö Harris Interactiven kanssa, ja siihen osallistui 5 246 vastaajaa neljästä maasta (USA, Brasilia, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




